5 redenen om DBM te gebruiken in plaats van GDN

blog

Google biedt twee manieren om display- en video-ads uit te serveren aan je doelgroep: via het Google Display Netwerk (GDN) in Ads en via Display & Video 360 (onderdeel van het Google Marketing Platform dat 24 juli gelanceerd is en in de markt nog bekend als DBM – DoubleClick Bid Manager). Hoewel deze 2 platforms beide display- en video campagnes uitvoeren, zijn ze heel verschillend in hun mogelijkheden.

GDN vs DBM

GDN is het Google display advertentienetwerk van publishers die zich hebben aangemeld voor het AdSense-programma en waarmee je op Google’s inventory of data kan bieden.

DBM is Google’s DSP (demand-side-platform) waarmee je in real-time impressies kunt inkopen uit meer dan 80 ad exchanges of rechtstreeks van publishers. Met DBM kun je data van verschillende third parties gebruiken om je doelgroep te targeten. Over het algemeen is adverteren via het GDN een goed startpunt voor adverteerders omdat het laagdrempeliger, goedkoper en simpeler in-house te managen is. Als je op zoek bent naar een manier om meer geavanceerde en interactieve ads te serveren op grotere schaal, kun je beter DBM gebruiken.

Proces en spelers DBM vs GDN

Waarom DBM?

Waar GDN (Ads) een oude bekende is in menig online marketingplan, is het grote potentieel van DBM niet altijd even duidelijk. Zonde, want als je de volgende stap wilt zetten met display advertising, is DBM een goede optie. Zeker voor adverteerders die grotere budgetten beschikbaar hebben en hun doelgroep willen bereiken door middel van verfijnde data en online video en (dynamic) rich media ads op premium websites.

1. Groter bereik met DBM

Via GDN bereik je enkel bezoekers op websites binnen het Google Display Netwerk. Dit zijn sites die eigendom zijn van Google of meedoen in het AdSense-programma. Naar schatting valt zo’n 70% van het internet hieronder. Via DBM heb je toegang tot de websites in het GDN én alle andere ad exchanges en marketplaces bijvoorbeeld Rubicon, AppNexus, AdScale en AdForm. Deze netwerken omvatten naar schatting zo’n 95% van het internet. Met DBM kun je dus meer mensen bereiken op een groter aantal websites en apps.

2. Inzet van rich media en dynamische ads

GDN en DBM ondersteunen beide alle soorten creatives (HTML5, afbeeldingen, video, etc.). Wil je echter rich media creatives inzetten, dan heb je DBM nodig. Een rich media uiting bevat impactvolle interactieve opties zoals swipen, scrollen, click-to-app of het invoeren van gegevens. Ook kun je de integratie met je social media kanalen opzoeken door de iconen er in op te nemen.

Met DBM kun je ook dynamische ads weergeven die in grote mate gepersonaliseerd zijn dankzij een datafeed en de targeting-instellingen in DBM. Dynamic ads worden in real-time samengesteld wanneer een ad request naar de ad server uitgaat en verschillende elementen uit de feed opgehaald worden op basis van de omgeving, de locatie, de user (cookie ID) en andere factoren. Denk aan het tonen van producten die je gebruiker heeft bekeken of een boodschap die relevant is voor de locatie waar iemand zich bevindt. Wil je gebruikers bereiken in andere landen, talen of andere periodes dan is DBM daarvoor meer geschikt dan GDN. Met behulp van een creative custom template en een source feed kun je de campagne eenvoudig opschalen en uitbreiden. Wil je wijzigingen doorvoeren, dan kan dat eenvoudiger dan via het GDN. In plaats van een nieuwe bannerset te laten ontwikkelen, kun je wijzigingen on the flight doorvoeren in de feed. DBM ondersteunt meer advertentietypen, formaten en dimensies dan GDN. Denk bijvoorbeeld aan een Skin of een Spincube (zie afbeeldingen).

Twijfel je nog over dynamische ads? Bij alle dynamische ads die Maxlead heeft ingezet zorgen deze ads voor een hogere CTR, een lager bouncepercentage en een hogere engagement

3. Hoge kwaliteit inventory

Via DBM heb je toegang tot inventory van hogere kwaliteit dan via GDN. Veel grote sites zoals Spotify, LinkedIn, RTLXL, etc. zijn beschikbaar via DBM, maar niet via GDN. Via deze sites kun je een breed publiek aanspreken. Hoewel kleinere long-tail sites waarde kunnen toevoegen aan marketingcampagnes, wil je niet het risico lopen dat je ads prominente zichtbaarheid missen.

Alle inventory in GDN is een “open marketplace”, dat wil zeggen dat de voorraad komt en gaat en dat je geen gegarandeerde inventory kunt aanspreken. Je bent dus afhankelijk van de wet van vraag en aanbod, waarbij de prijs van een impressie wordt bepaald door het aantal bieders. DBM biedt naast de open veiling ook de mogelijkheid om private marketplace en programmatic guaranteed deals met publishers te sluiten, waardoor je meer zekerheid hebt over prijs, voorraad en viewable ad units.

4. Strakke targeting

DBM biedt adverteerders toegang tot de data van 35 third party data providers. DBM geeft je de mogelijkheid om die data te gebruiken om heel gericht je doelgroep te targeten. Je kunt users vinden die vergelijkbaar zijn met je huidige bezoekers (look-a-likes) of users die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in de producten/services die je aanbiedt (in-market audiences). Dit laatste gaat op basis van online gedrag.

5. Geavanceerde bidding options

DBM heeft zeer geavanceerde biedingsopties. Je kunt op praktisch elke variabele bieden: device, environment (web of app), placement, creative, locatie, tijdstip, dag van de week, etc.
In GDN kun je alleen bid modifiers gebruiken waarmee je de spent met een bepaald percentage vermindert op een aantal variabelen.

Welke mogelijkheid past het beste bij mij?

Op welk Google platform kun je nu het beste je display advertentiebudget besteden?
Dat ligt aan je marketingdoelstellingen en wensen. Ben je een kleine speler met een beperkt advertentiebudget, dan is het GDN waarschijnlijk een goede keuze. Wil je echter internationaal je doelgroep bereiken én is het vergroten van je naamsbekendheid en/of marktaandeel een doelstelling? Dan is DBM een beter platform. Dit komt doordat je meer keuze hebt uit kwalitatief goede websites met een breed publiek, meer flexibiliteit hebt in je uitingen, gerichter kunt targeten en meer mogelijkheden hebt om een aantrekkelijke ad te serveren. Dit in combinatie met de uitgebreide biedingsmogelijkheden zorgen ervoor dat je op de langere termijn de ROI van je advertentiebudget kunt maximaliseren.

Voorbeelden high impact programmatic formaten (mobiel en desktop)

Half Page Gyro (360°) Banner:
Mobiel rich media formaat die gebruik maakt van de gyroscoop van het mobiele device om een virtuele beleving voor de user neer te zetten.

Half Page Swipe Cube (3D Spincube):
Mobiel rich media formaat in de vorm van een kubus. Door te swipen naar rechts of links verandert de kubus van kant (afbeelding).

Half Page Click-To-Call / Click-To-App / Click-To-Location (Maps):
Mobiel rich media formaat met interactieve integraties.

Half Page Slider (Deck of Cards):
Met een mobiele Deck of Cards worden afbeeldingen op elkaar gestapeld. Als een gebruiker over de bovenste afbeelding swiped, wordt deze verplaatst naar de onderkant van de stapel en wordt de volgende afbeelding getoond.

Half Page Expandable:
Mobiel rich media formaat dat een laag legt over de app content na een klik van de gebruiker. Deze laag kan worden ingevuld met een schermvullende display of video uiting.

Half Page Interscroller:
Mobiel rich media formaat die een grote display of video uiting achter de content plaatst. Door een venster in of onder het artikel wordt de uiting zichtbaar wanneer een gebruiker hier langs scrolt. Dit impactvolle venster is schermvullend.

Maurits Abrahamjan

Display Consultant

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

over | | ?

MEER UPDATES