5 uitdagingen van de digital marketing manager

blog

Als digital marketing manager vind je het belangrijk om met andere afdelingen samen te werken aan een optimale customer journey die zorgt voor leads en sales. Daar ben jij heilig van overtuigd, alleen zijn jouw collega’s nog sceptisch over de effectiviteit van digital marketing. Je kunt hun vertrouwen winnen, wanneer C-level jouw ambities ondersteunt. In dit blog bekijken we wat de grootste uitdagingen van de digital marketeer zijn. Herken jij ze ook?

5 uitdagingen van een digital marketing manager

Uit een internationaal onderzoek komt naar voren dat 40% van de marketing managers vindt dat C-level niet naar hen luistert. Leidinggevenden begrijpen de nuances van marketing niet en vormen zo een uitdaging voor de digital marketing manager die wil investeren in een vlotte digitale transitie en samenwerking met andere afdelingen op dit gebied.

Deze frustratie gaat gepaard met HubSpots (2017) grootste struikelblokken van de marketeer; budget, marketingorganisatie, samenwerking met andere afdelingen, IT/technology en legacy, en GDPR en Legal. Deze vijf uitdagingen worden hier beneden toegelicht. Herkenbaar?

1. Budget

Binnen veel bedrijven is budget nog taakstellend (% van de omzet) en niet performancegericht. Op hoger niveau is geen besef wat een lead, MQL of SQL kost en hoe leadgeneratie en conversie in digital marketing werken. Voordat het management geld toekent, willen ze bewijs dat het gaat renderen, maar met een beperkt budget, kun jij geen rendement behalen. Als digital marketeer kom je terecht in een vicieuze cirkel.

2. Marketingorganisatie

De 2de uitdaging is het aantrekken van voldoende online professionals. Je hebt een kritische massa nodig om intern zo snel en effectief mogelijk de digital transition te doorlopen. Echter zijn goed opgeleide en ervaren online marketing professionals schaars. Daarnaast staan ze niet te popelen om bij een bedrijf te werken dat digital marketing nog niet volledig heeft omarmd. Aan jou de uitdaging om deze professionals te overtuigen én ze vast te houden.

3. Samenwerking met andere afdelingen

De samenwerking met andere afdelingen is vaak een uitdaging. In een bedrijf dat zich in een digitale overgang bevindt, is dat niet anders. Je kunt niet als eiland opereren binnen de organisatie. Je hebt andere afdelingen als Sales, IT en Marketing nodig om jouw inspanningen lonend te maken. Zonder dit besef en de juiste tools, geleverd door de andere afdelingen, beschik je niet over cruciale klantinformatie om de customer journey en funnel te optimaliseren. Maar hoe verbind je jouw eiland met een ander, als je daarvoor niet de middelen hebt?

4. IT/technology en legacy

In een digitale markt moet je als bedrijf super efficiënt werken én wendbaar zijn. Alleen met nieuwe technologieën en tools kun je nieuwe businessmodellen initiëren en faciliteren. Denk aan data-driven marketing en marketing automation. Als je een campagne opzet, wil je zeker weten dat de hele customer journey gesmeerd loopt. Dit is een absolute voorwaarde om conversie te verhogen.

Voor de technologie ben je afhankelijk van de IT-afdeling. Hun technische support is onmisbaar om jouw campagnes te laten slagen. Even een afspraak voor een nieuwe tool bij hen inschieten, is echter een hele opgave… Misschien volgende maand?

5. Legal en GDPR

De nieuwe AVG-regelgeving heeft een grote invloed op je opt-in. Wat eerder wel mocht, ligt nu onder een vergrootglas. De juridische afdeling speelt waarschijnlijk op safe en de IT-afdeling volgt. Jij moet nu het risico initiëren en hierbij het vertrouwen winnen van legal… Kopje koffie? Doe maar een kan of 5…

Herkenbaar? Wij helpen je op weg.

Als je vanuit helikopterview kijkt naar je rol als digital marketing manager in de digitale transitie, dan is het overtuigen van de C-suite je grootste uitdaging. Het enige startpunt voor een succesvolle, snellere digitale transitie is namelijk een sterke visie en strategie, gedragen door het C-level. Heeft het C-level vertrouwen, dan volgen de andere afdelingen.

Wil je meer lezen over hoe je als digital marketing manager aansluiting krijgt op C-level? Hoe je het management overtuigt van de waarde van digital marketing? En hoe je hen sneller meekrijgt in de digitale transitie? Lees dan onze whitepaper ‘Op C-level commitment krijgen voor je Digital Marketing Strategy met een Marketing Framework’ voor het hele verhaal.

Dina Bemelmans

Content Consultant

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

MEER UPDATES