7 tips voor Gmail Sponsored promotions (GSP)

blog

HEB JE VRAGEN?

Adverteren in Gmail is een aantrekkelijke manier om een advertentie aan potentiële klanten te tonen. Dit kan via het Google Display Netwerk, maar ook door middel van Gmail Sponsored Promotions (GSP). In dit blog vertellen we meer over Google Sponsored Promotions en geven we 7 tips.

Wat zijn Gmail Sponsored Promotions?

Gmail Sponsored Promotions (GSP) is een vorm van adverteren, waarbij er advertenties worden getoond aan een Gmail-gebruiker, terwijl deze ingelogd is in zijn of haar Gmail-account.
De advertenties, ook wel teasers genoemd, worden getoond aan de bovenzijde of aan de rechterzijde van het scherm. Klikt een Gmail-gebruiker op de advertentie, dan komt er een expandable banner in beeld.
Als de deal interessant genoeg is en de bezoeker klikt op de ad, dan zal deze bezoeker landen op de website van de adverteerder. Op deze landingspagina kan de adverteerder de potentiële klant meer informatie tonen met betrekking tot de deal. Overigens worden er per gebruiker maar éénmaal klikkosten per campagne in rekening gebracht.

In 2013 is de Gmail-interface veranderd. Tegenwoordig zien Gmail-gebruikers drie tabs: Primair, Sociaal en Reclame (indien dit niet is uitgezet). Onder het tabje reclame staan alle promotie en nieuwsbrief emails van een gebruiker. Gmail Sponsored Promotions kunnen in deze tab in een bannervorm aan de rechter- of bovenzijde van de pagina weergegeven worden. Deze kun je delen met vrienden, kennisen en familie en als de deal interessant genoeg is een sterretje geven.

Cross Device

Een Gmail-gebruiker is vaak op meerdere apparaten ingelogd in z’n Gmail-account. Vandaar dat het mogelijk is om middels GSP te doen aan cross device targeting. Je target de persoon, ongeacht het device dat op dat moment gebruikt wordt.

Welke targeting methoden zijn er voor GSP?

 • Leeftijd
 • Geslacht
 • Taal en Lokatie
 • Zoekwoorden
 • Interesses
 • Domeinen
 • Productaankoop
 • Banen
 • Device gebruik van gmail

In de meeste gevallen zijn niet alle bovenstaande gegevens bekend in het profiel van de gebruiker, daarom kan er getarget worden op datgene wat wél bekend is in het profiel van de bezoeker. Duidelijk is dus dat men met Gmail Sponsored promotions geen methodes of pagina’s target, maar individuele personen. Je kan dus nog specifieker de doelgroep aanspreken.

Inzetten van Gmail Sponsored Promotions

Momenteel is het mogelijk om GSP in te zetten op twee manieren. Dit kan door gebruik te maken van een BETA in Google Ads. Een andere mogelijkheid om dit in te zetten is via de Gmail Sponsored Promotion interface, die speciaal hiervoor is ingericht. Deze interface biedt meer mogelijkheden ten opzichte van de BETA in Google Ads. Vraag jouw Maxlead search advertising consultant naar de mogelijkheden.

Zeven handige tips voor GSP

 1. Zorg voor een echte en aantrekkelijke aanbieding.
 2. Maak de Banner interactief (bijvoorbeeld door direct in te schrijven voor een nieuwsbrief)
 3. Zorg voor een duidelijke call to action.
 4. Zorg ervoor dat de landingspagina goed te zien is op alle devices (mobile, tablet, desktop)
 5. Lanceer om de zoveel tijd nieuwe creatives. Data laat zien dat creatives die net live staan een hogere clickratio genereren.
 6. GSP biedt ook de mogelijkheid om dynamische creatives in te zetten waar de bezoeker bijvoorbeeld een datum kan invullen in de creative. Op deze wijze weten beide partijen of de deal relevant genoeg is.
 7. Optimaliseer demografisch. Toon bijvoorbeeld vrouwen een creative met een plaatje van vrouw waarin de doelgroep zicht herkent en toon bijvoorbeeld mannen een creative met een man erop, waardoor ook de mannen zich daarin kunnen herkennen.

Olav Teeuwen

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

over ?

MEER UPDATES