Adverteren op Facebook? 5 randvoorwaarden voor succes

blog

Vorige week kwam Techcrunch met de aankondiging dat Facebook advertenties zó ingezet kunnen gaan worden, dat je kan gaan optimaliseren op elke zogenaamde “on-Facebook action”. Bijvoorbeeld Facebook advertenties waarbij je stuurt op het gebruik van Aanbiedingen (Facebook Offers). Alhoewel voorlopig alleen nog beschikbaar voor adverteerders die gebruik maken van de Facebook API, is het duidelijk welke kant het opgaat: performance based advertising wordt ook voor Facebook belangrijk.     De recente ontwikkelingen voeden weer de discussie over de effectiviteit van adverteren op Facebook. Maxlead is van mening dat adverteren op Facebook zeker kan werken, als je maar rekening houdt met de volgende 5 randvoorwaarden voor succes:

1. De juiste strategie

Stel: je hebt een webshop. En je wil zoveel mogelijk sales genereren direct via Facebook. En daarom serveer je dit soort ads, die direct verwijzen naar je webshop (fictief, maar wel realistisch voorbeeld):

Onze mening: Erg kort door de bocht en waarschijnlijk niet erg effectief. Beter is het, om voor elke doelgroep een andere strategie en andere doelen te stellen. Zo werken wij graag volgens de “drietrapsraket”: eerst fanbase vergroten, dan fans betrekken bij je merk, dan activeren.

Fanbase vergroten, bijvoorbeeld via laagdrempige jointpromotions.

Doel: werven van nieuwe fans en meeliften op bestaande fans van andere partij.

Communicatie aangaan met je bestaande fans.

Doel: Bestaande fans activeren.

Regelmatige aanbiedingen waar alleen bestaande fans van kunnen profiteren.

Doel: Sales en herhalingsaankopen. Kijk ook naar het verschil in tekst en visual tussen mannen en vrouwen!

2. Goede content

Heb je wat te melden op je Facebook pagina? Ga je actief de dialoog aan, post je regelmatig, vraag je je volgers om feedback via bijvoorbeeld een poll, bied je je volgers iets “extra’s” omdat ze fan van je zijn? Ja? Dan heeft het zin om deze content, actie, oproep te verspreiden naar een grotere doelgroep dan je bestaande fans. En dat is wat je doet door betaalde advertenties in te zetten.

Geen goede content op je Facebook pagina? Wil je je advertenties leiden naar een website buiten het desbetreffende platform? Dan nog twee keer nadenken.

3. Maak gebruik van de sociale context

We weten het allemaal: we zijn eerder geneigd iets te kopen of doen, als een vriend het aanbeveelt. Hier kan je op social media bij uitstek gebruik van maken. Bijvoorbeeld door het inzetten van zogenaamde Sponsored Stories op Facebook:

Het feit dat wij hier de naam van een vriend terugzien in de advertentie, maakt het veel effectiever.

4. Maak gebruik van de mogelijkheden om te segmenteren

Weet je dat iemand van vissen houdt? Dan kan je daar misschien wel een hengel aan verkopen. Weet je dat iemand geinteresseerd is in Goede Doelen? Dan kan je die misschien wel overtuigen om te collecteren voor het Rode Kruis.

Het grote voordeel van adverteren op social media is juist dat je doelgroepen goed kunt segmenteren en daardoor je advertentieboodschap optimaal kunt afstemmen.

5. Kijk niet alleen naar de laatste klik

Social media advertising zit vooral aan de bovenkant van de funnel. Of in gewone mensen taal: als mensen aan het Facebooken of Twitteren zijn en ze zien jouw advertentie, zullen ze niet direct stoppen waar ze mee bezig zijn en direct jouw product gaan kopen. Maar het is wel belangrijk om als adverteerder zichtbaar en aanwezig te zijn in de orientatiefase bij je consumenten. Dat ze vervolgens nog een keer terugkomen via een zoekmachine of rechtstreeks om de aanschaf te doen, doet niets af aan het belang van die eerste klik. De boodschap is hier: kijk bij social media niet alleen naar de laatste klik. Kijk met andere woorden niet alleen naar de macro-conversies, maar ook naar de micro-conversies. Zie dit voorbeeld uit een presentatie van Google Analyhtics goeroe Avinash Kaushik:

Meer informatie over adverteren op Facebook?

Neem dan contact op met het Maxlead Social Media Team.

Mike Verbruggen

Sr. Social Ads Specialist

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

MEER UPDATES