Afbeeldingen optimaliseren (SEO): belangrijk?

blog

Ons antwoord op bovenstaande vraag is stellig ja. In de tegenwoordige SEO-tijd is het belangrijk foto’s die op de website staan te optimaliseren met trefwoorden en niet met variabelen zoals cijfers of tekens.

Waarom moet ik mijn afbeeldingen/foto’s optimaliseren voor zoekmachines?

Sinds 2007 is het fenomeen Universal Search van Google (of Blended Search) sterk in opkomst. Dit betekent dat Google diverse zoekfuncties in de gewone resultaten laat zien, zoals:

 • Tekst resultaten (was altijd al zo)
 • Image resultaten (afbeeldingen)
 • Nieuws resultaten
 • Lokale resultaten (Google Places)
 • Video resultaten
 • Blog resultaten
 • Social media resultaten

Afbeeldingen dolfijnen in Google

Vanochtend zocht ik in Google op het trefwoord ‘dolfijnen’. De dochter van een vriendin van mij wil een spreekbeurt geven over dolfijnen en ik heb haar beloofd daarbij te helpen. Google toont tussen de zoekresultaten ook foto’s van dolfijnen:

Afbeelding in zoekresultaten is meer verkeer naar je site

Wanneer je op één van de afbeeldingen klikt zie je op de achtergrond de webpagina waar de foto op staat. Grote kans dat ik doorklik en kijk voor meer informatie over dolfijnen. Dat betekent weer een extra bezoeker op die webpagina. Goed voor de brandawareness.

Hoe kan ik mijn foto’s optimaliseren?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen. Let op, alles draait om trefwoorden!

1. Bestandsnaam optimaliseren met trefwoord

Plaats in de bestandsnaam van de afbeelding een trefwoord, geen variabelen: Iemand zoekt op ‘dolfijnenshow’ in Google en niet op ‘001’. Zoekmachine spiders kunnen heel goed de URL van een afbeelding uitlezen. Een voorbeeld:
Niet goed: www.domeinnaam.nl/images/001.jpg
Beter: www.domeinnaam.nl/fotos/dolfijnenshow.jpg

Meer foto’s van hetzelfde onderwerp
Stel je hebt meer foto’s van je dolfijnenshow. Zorg dat de bestandsnamen uniek zijn en vertel wat er op de foto staat. Voorbeeld:

 1. www.domeinnaam.nl/fotos/dolfijnenshow/dolfijnen-zwemmen-onder-water.jpg
 2. www.domeinnaam.nl/fotos/dolfijnenshow/dolfijnen-springen-uit-het-water.jpg
 3. www.domeinnaam.nl/fotos/dolfijnenshow/zwemmen-met-de-dolfijnen.jpg
 4. www.domeinnaam.nl/fotos/dolfijnenshow/dolfijn-met-bal.jpg

Gebruik in de afbeelings-URL bij voorkeur alleen kleine letters en hyphens (min-tekens) tussen de woorden. Geef altijd aan wat er op de foto staat en houd de benaming kort en duidelijk. En als laatste tip, houd de bestandsgrootte van de afbeelding zo klein mogelijk (korte laadtijd).

2. Alt-tag (alt-tekst) toevoegen aan de foto

De alt-tag was voorheen vooral bedoeld als vervangende tekst wanneer de afbeelding niet geladen kon worden. Nu is het vooral een positie in de webpagina waar het trefwoord nog eens kan worden toegevoegd vanuit SEO optiek.
Let op dat het trefwoorden in de alt-tag van toepassing is op de afbeelding. Houd ook deze kort, zodat de spider begrijpt waar de foto over gaat. In de alt-tag mogen wel hoofdletters en spaties gebruikt worden.

Alt-tags van de 4 voorbeeld URL’s hierboven:

 1. alt=”dolfijnenshow; dolfijnen zwemmen onder water”
 2. alt=”dolfijnenshow; doflijnen springen uit het water”
 3. alt=”dolfijnenshow; zwemmen met de dolfijnen”
 4. alt=”dolfijnenshow; dolfijn met bal”

3. Caption toevoegen bij de afbeelding

Een caption is een korte pakkende tekst die onder, boven of naast de afbeelding geplaatst kan worden. Schrijf kort wat je ziet op de foto en voeg het trefwoord toe.

In het geval van de dolfijn met de bal tijdens de dolfijnenshow:

4. Tekst rondom de foto optimaliseren

Als laatste wil ik nog benadrukken dat je de tekst die dichtbij de foto staat ook kunt optimaliseren met het trefwoord. Als de foto van ‘zwemmen met dolfijnen’ wordt geplaatst op de dolfijnenshow pagina, probeer dat trefwoord toe te voegen aan de tekst vlakbij de foto. Dit kan zeker toegevoegde waarde hebben.

Olinda Luksen

Head of SEO

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

over ?

MEER UPDATES