Content Marketing Fast Forward 2017: is your content ballsy

blog

Wie met content marketing aan de slag gaat, kan niet om de congressen heen. Gister stond het Content Marketing Fast Forward congres in Amsterdam op de agenda met interessante sprekers zoals de Amerikaanse Ann Handley en Jon Burkhart die speciaal voor het event waren ingevlogen. Een verslag van de leukste en meest leerzame momenten.

Bigger, Bolder & Braver

Ann Handley, auteur van het boek Everbody Writes trapte swingend af op het nummer Wrecking ball van Miley Cyrus. Balls, having balls and being more ballsy was eigenlijk ook wel het thema van de dag.

IMG_0248

Volgens Ann mag het allemaal wel wat Bigger, Bolder & Braver. Volgens haar is de grootste fout binnen content marketing dat partijen het allemaal ‘too safe’ spelen. Ze daagt bedrijven uit om de grenzen op te zoeken én engaging content te maken. Goed nieuws voor iedereen met kleine budgetten, volgens Ann is het ‘far more about the brains than budget’. Als je maar slimmer, creatiever en brutaler bent dan de rest.

De uitdaging blijft ‘m er echter in zitten om écht onderscheidend te zijn en je te verplaatsen in de huid van je klant (niet in je klant, maar in de huid van je klant dus). Wat vindt je klant écht leuk en wat wil je klant wel of niet lezen of zien? In een tijdperk waarin de smartphone zelfs mee gaat naar het toilet, moet je wel slim zijn om tussen alle prikkels door op te vallen.

Hoe je dat doet? Onder andere door een unieke tone-of-voice. Ann daagt je uit: als je alle visuele zaken zoals je logo van je content zou halen, zou je dan je eigen content herkennen? Of is het dertien-in-een-dozijn content die van iedereen zou kunnen zijn?

Tone-of-voice is dus een van de belangrijkste dingen volgens Ann, maar wat is dat precies? Volgens haar kenmerkt een tone-of-voice 3 dingen:

  1. Who you are
  2. Why you do what you do
  3. What you’re like to deal with

Tone of voice volgens Ann Handley

Een interessant verhaal dus, door haar aangevuld met leuke voorbeelden. Een voorbeeld dat echt de moeite waard is om even te bekijken is deze video van Mutual Rescue. Deze Amerikaanse non-profit organisatie leeft met de realiteit dat minder dan 1% van alle donaties aan goede doelen naar dieren gaat. Hoe kun je je dan – als dierenasiel-  op de kaart zetten? Nou met onderstaande video waarin het verhaal centraal staat van een man die dankzij z’n hond uit het asiel nog leeft. De video is inmiddels ruim 1,2 miljoen keer bekeken.

It’s all about being ballsy

De andere creatieveling op het podium was Jon Burkhart. Hij had de eer om de dag af te sluiten. Hij maakte er zo’n spectaculaire show van dat de boodschap je bijna zou ontgaan, maar ook volgens Jon gaat om ‘being ballsy’. Wat ‘ballsy’ volgens Jon is?

Dit:

Ballsy content volgens Jon Burkhart
KLM post Adios Amigos op Twitter na de gewonnen wedstrijd NLD-MEX tijdens het WK 2014

Maar ook dit:

Maar er mag ook allemaal wat meer empathie in, iets wat KLM volgens Jon goed begrepen had in deze stunt:

Tot slot moet het natuurlijk ook nog grappig zijn. Hoewel Duitsers er niet om bekend staan grappig te zijn, pakte Jon toch een stunt van Volkswagen.
(Zijn woorden, niet de mijne. Dat zou te ballsy zijn).

https://youtube.com/watch?v=mxr83Vkrh00

Transactionele content doet er ook nog toe

Tussen al het creatieve gepraat over content was er ook nog tijd voor wat cases en laten dat nu nét twee SEO-cases zijn. Als content marketeer met een SEO-hart kon je mij niet blijer maken en dus zat ik uitgebreid mee te knikken in de zaal.

De leukste case kwam van Andre Alpar, een Duitse SEO-er die er behoorlijk klaar mee was om altijd maar succes te brengen naar z’n klanten. Hij wilde zelf ook wel eens zoveel succes. Zo gezegd zo gedaan, en zou bouwde hij https://www.noblego.de/ Een webshop voor sigaren waar hij helemaal op los kon gaan met SEO en content.  

KPI's voor elke type content

Volgens hem wil iedereen SEO volgens de methode ‘fast, cheap en sustainable’. Een combinatie die onmogelijk is. Goede content is niet snel gemaakt en daardoor ook niet altijd goedkoop. Slechte content is vaak  wel snel gemaakt en kan dus erg goedkoop, maar dan is het weer niet duurzaam.

IMG_0256

De kracht van content en SEO benadrukte hij door een grafiek van z’n bezoekers te laten zien. Omdat eigenlijk de shop één grote test was, hebben ze besloten een jaar langs niets meer aan SEO te doen. Geen nieuwe content, geen focus op outreach, helemaal niets. Helaas heb ik geen foto van de lijn kunnen maken, maar je zag een lijn die zo goed als stabiel bleef. Dus geen groei, maar ook geen afname van verkeer. Iets wat ondenkbaar is in vergelijking met CPC-campagnes.

IMG_0261

Kortom: een leuke en leerzame dag. Het valt op dat de content marketing wereld verdeeld lijkt in twee kampen. Aan de ene kant de creatieve geesten die zich bezig houden met content ten behoeve branding en aan de andere kant content gericht op transacties. Je kunt beide vormen van content marketing niet van elkaar lostrekken. Het ene kan nu eenmaal niet zonder het andere.

IMG_0258

Ook aan de slag met content marketing die wat oplevert? Neem contact met ons op, wij helpen je graag op weg met de strategische aanpak van content.

Dina Bemelmans

Content Consultant

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

MEER UPDATES