Gesponsorde vacatures op Indeed. Waar heb je als adverteerder WEL en GEEN invloed op?

blog

Indeed is jobboard #1 voor actief werkzoekenden. Veel werkgevers zetten dit wervingskanaal daarom als eerste in voor vervulling van vacatures. Het werkt simpel: je betaalt een bedrag om je vacature – gesponsord – online te zetten en deze is snel zichtbaar. Maar hoeveel invloed heb je nu eigenlijk op het vinden van kwalitatief goede kandidaten? Leer meer over betaald werven op Indeed.

Hoe matcht Indeed vraag en aanbod

Indeed matcht vanuit het perspectief van de banenzoeker. Het doel van de website is de werkzoekende zo snel mogelijk aan de beste passende baan te helpen. Het succes van de werkzoekende is zo ook het succes van de werkgever, die de juiste kandidaten krijgt voor zijn vacature.
Een algoritme bepaalt welke vacatures worden gematcht met de zoekopdracht van werkzoekende. Die zoekopdracht genereert een resultatenoverzicht waarbij de best matchende – meest relevante – vacatures bovenaan de resultatenpagina verschijnen. Gesponsorde vacatures, waarvoor de adverteerder betaalt, verschijnen bovenaan en onderaan. Daartussen staan de gratis (organische) vacatures.

2 smaken: gratis en betaald werven

Voldoen de vacatures op jouw website aan de criteria voor indexatie? Dan neemt Indeed deze automatisch op als gratis vacatureplaatsing. Probleem is dat deze gratis vacatures snel naar beneden zakken doordat er dagelijks nieuwe vacatures bijkomen. Om vacatures hoger in de resultatenlijst te krijgen, is het sponsoren van de vacature (betalen) het alternatief.
Ook bij gesponsorde vacatures maakt Indeed de match tussen vraag en aanbod primair op basis van relevantie van de vacature. Door budget te koppelen aan een vacature krijgt de adverteerder wel invloed op een hogere positie en meer zichtbaarheid.

Betaald werven: hier heb je wel invloed op

Een zoekopdracht bestaat uit 2 hoofdvragen: WAT voor baan zoek je en WAAR wil je werken. WAT is meestal een functietitel, trefwoorden of een specifieke organisatienaam. In WAAR geeft de werkzoekende aan in welke locatie hij werk zoekt. Op WAT heb je wel invloed. Op WAAR heb je beperkt invloed, omdat de werklocatie meestal een vast gegeven is.

Wil je als adverteerder invloed hebben op een betere match met jouw ideale kandidaat, dan vind je hieronder de tips die je gaan helpen.

 • Functietitel
  Zorg dat de functietitel die je kiest voor je vacature aansluit bij de zoektermen die jouw ideale kandidaat gebruikt. Dus geen salestijger, of IT-ninja of iets vergelijkbaars.
 • Trefwoorden
  Gebruik in de vacaturebeschrijving de trefwoorden die jouw ideale kandidaat gebruikt in zijn zoekopdracht. Dat kan zijn de functietitel, een synoniem of uitbreidingswoorden. Verplaats je dus in de kandidaat.
 • Hoogte van het budget
  Hoe hoger het budget, hoe vaker je vacature bij de resultaten wordt vertoond en/of hoe meer clicks je kunt ‘kopen’. Des te groter de kans op veel goede matches. Indeed verdeelt het budget gelijkelijk over de dag en de opgegeven looptijd, daarbij wordt intelligent gebruik gemaakt van data om de beste match te realiseren. Je kunt altijd op elk moment de sponsoring stoppen.
 • Budget: Automatisch of bieden voor clicks (handmatig)
  Bij het instellen van budget heb je de keuze tussen ‘automatisch’ of ‘bieden voor clicks’. Bij automatisch bieden, wordt het maand- of eenmalige budget zo efficiënt en effectief mogelijk ingezet in de aangegeven periode. Deze optie raadt Indeed aan voor veel klanten.
  Wil je echter zelf meer invloed hebben, dan kun je kiezen voor ‘bieden voor clicks’. Hierbij geef jij zelf aan wat je maximaal bereid bent te betalen voor een click. Je kiest vervolgens het maximale maand- of dagbudget, of een eenmalig budget. Op deze manier kun je de campagne gedeeltelijk zelf sturen en een andere strategie te kiezen.
  Let op! Deze manier van sponsoren vergt veel kennis om optimale resultaten te behalen. Je moet goed weten wat je doet. Schakel hiervoor een expert in die dit voor je kan managen.

Betaald werven: hier heb je geen invloed op

Het is goed te weten wat je kunt verwachten als je betaald gaat werven op Indeed. Op de volgende onderdelen heb je nauwelijks of geen invloed.

 • WAAR wil je werken
  De locatie. Voor een werkzoekende is de locatie van zijn toekomstige werkgever of werkgebied een cruciaal selectiecriterium. Indeed gebruikt de locatie in jouw vacaturebeschrijving om te matchen met de door de werkzoekende ingevoerde locatie binnen de standaardstraal van 25 km. Je kunt zelf geen (extra) wervingsgebied aangeven.
 • Vacature positie
  Iedereen wil graag op een hoge plek komen. Echter kun je niet, zoals bij Google, bieden op positie 1 voor je vacature vertoning door een hoog bod in te stellen.
 • Advertentietekst
  In de gesponsorde vacature verschijnt een korte tekst onder de titel. Dit is het eerste dat de werkzoekende te zien krijgt en dus van groot belang. Indeed haalt die tekst van je vacaturepagina, onder andere op basis van de trefwoorden in de gebruikte zoekopdracht. Je hebt beperkte invloed op de tekst die wordt vertoond.

 • Verkeer naar je website
  Een click op de vacature in Indeed leidt niet naar jouw website. De click roept de vacaturetekst op. Deze verschijnt in de rechterkolom op de resultatenpagina in Indeed. De werkzoekende ziet dan nog steeds alle resultaten in de linkerkolom en kan verder zoeken binnen Indeed. Om actief werkzoekenden naar een website te krijgen, is Google Ads een goed aanvullend wervingskanaal.
 • CPC bij een Automatisch budget (kosten per click).
  Bij geautomatiseerd campagnemanagement heb je geen invloed op de CPC. Dan kun je beter kiezen voor een ‘bieden voor clicks’ opzet.
 • Time schedule bij een Automatisch budget
  Het budget wordt verdeeld op basis van het zoekvolume en looptijd van je campagne. Je kunt je budget (nog) niet geautomatiseerd toewijzen aan specifieke dagen of tijdsperiodes. Uiteraard is dit wel mogelijk indien je handmatig jouw campagnes beheert.

Indeed & Google

Bedrijven zetten een mix van online kanalen in om kandidaten in hun candidate journey te bereiken. De combinatie van Indeed en Google is het meest succesvol voor bereiken en werven van actief werkzoekenden.

Google Ads
Oftewel SEA, biedt de adverteerder meer invloed en flexibiliteit dan Indeed. Als adverteerder bepaal je zelf op welke zoektermen je vacature-advertentie wordt vertoond. Dus bijvoorbeeld ook op ‘werk zonder diploma’ of ‘werken in ’.
Door gebruik te maken van bieding opties heb je invloed op de positie van je advertentie op de resultatenpagina. Maar het belangrijkste is wel dat een click op de advertentie direct leidt naar de juiste landingspagina op je website. De kandidaat is ‘binnen’ en ondergaat de volledige employer branding experience!

Google for Jobs
Met Google for Jobs biedt Google bedrijven een nieuw gratis kanaal om werkzoekenden te bereiken. Meer informatie over Google for Jobs vind je in dit blog en in ons webinar.

Starten met betaald werven via Indeed?

Neem contact met ons op als je frequent adverteert. Indien gewenst kan Maxlead ook het campagnemanagement voor high-volume werving of juist voor specialistische functies op Indeed uitvoeren. Je contactpersoon is Sue Ellen Balai via sue@www2.maxlead.com

Disclaimer
De bovenstaande informatie is o.a. afkomstig vanuit het helpcenter Indeed voor Werkgevers en diverse modules uit de Indeed Academy.

Download hier onze checklist met 50 tips voor succesvol werven via Indeed.

Sue Ellen Balai

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

MEER UPDATES