Google introduceert Hummingbird

blog

Aan de vooravond van Google’s 15e verjaardag, maakte de zoekmachine bekend dat zij een nieuw algoritme heeft ontwikkeld, Hummingbird. Hummingbird moet sneller en preciezere zoekresultaten geven aan de gebruikers van Google. Het nieuwe algoritme kan langere en complexere zoekopdrachten interpreteren en omzetten naar zo passend mogelijke zoekresultaten.

Hummingbird is Google’s nieuwe motor

In tegenstelling tot de Panda en Penguin updates, is Hummingbird een totale vernieuwing van het algoritme. Google zelf vergelijkt het met een nieuwe motor in een bestaande auto. Het is de grootste vernieuwing van Google’s algoritme in 3 jaar, toen Caffeine werd geïntroduceerd. Hiermee kon de zoekmachine sneller veranderingen op websites indexeren, wat hiervoor soms weken kon duren. De Hummingbird update is net als Panda en Penguin, bedoeld om de gebruiker de beste zoekresultaten te geven.

Wat gaat er nu precies veranderen met Hummingbird?

Volgens Google zullen de vragen die worden ‘gegoogled’ beter worden geïnterpreteerd en hierdoor betere zoekresultaten kunnen tonen. Neem als voorbeeld de zoekterm ‘ik zoek een thai in de buurt’. Normaal gesproken zou Google zich focussen op ‘thai’ of ‘buurt’. Google begrijpt nu dat je met ‘thai’ een Thais restaurant bedoelt en dat je deze bij jou in de buurt zoekt. Google kan aan de hand van mijn IP-adres lokale zoekresultaten laten zien. Als ik dezelfde vraag stel via Google in Maastricht krijg ik andere resultaten dan in Groningen.

Gepersonaliseerde zoekresultaten

De informatie die jij hebt gegeven in je Google-account, zoals Gmail, Google+ of Youtube, wordt ook gebruikt om de zoekresultaten te personaliseren. Als je zoekt op ‘boxen’ is de kans groot dat het sportieve type boksschool resultaten te zien krijgt en de muziekliefhebber electronicawinkels; Iemand die net een babyvideo heeft geplaatst op Youtube zal vaker babyspeciaalzaken in de zoekresultaten zien, en heb je op Google+ verteld dat je gaat verhuizen, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk resultaten met garageboxen. Het is niet ondenkbaar dat Google deze persoonlijke informatie nog meer gaat inzetten om zoekresultaten te kunnen personaliseren.

De feiten op een rij over Google’s Hummingbird

  • Hummingbird dankt haar naam aan het vogeltje omdat deze ook precies en snel is.
  • Alhoewel pas op 26 september 2013 bekendgemaakt, is Hummingbird al sinds 21-22 augustus actief.
  • Hummingbird is de grootste verandering in Google’s algoritme sinds Caffeine in 2010.
  • Met Hummingbird kun je een ‘menselijke’ vraag stellen, Google begrijpt de zinsopbouw en geeft een passend zoekresultaat terug.

Voorbeeld van Google Hummingbird update

Helaas is het niet mogelijk om een voor en na te laten zien, want Google heeft zonder vooraankondiging het algoritme aangepast.

Als voorbeeld hebben we gegoogled op ‘mac’ en vervolgens op ‘mac in de buurt’. De zoekresultaten zijn verschillend. Opvallend is dat bij ‘mac in de buurt’ de restaurantpagina van McDonalds (afgekort Mac) bovenaan staat. Terwijl bij de zoekopdracht ‘mac’ de fastfoodketen zelfs onder Mac Cosmetics en Mac Mode wordt getoond! In dit voorbeeld hebben wij Google gebruikt in Chrome’s incognitovenster.

Wat betekent Google Hummingbird voor SEO?

Volgens Google zal er niets veranderen in de wijze waarop een website geoptimaliseerd moet zijn. De belangrijkste manier om goed te kunnen scoren in Google blijft nog steeds zorgen voor unieke en kwalitatief goede teksten op je website. Zorg dat jouw website ook geoptimaliseerd is voor jouw regio. Zorg dat je een vermelding hebt in Google Places for Business en laat de plaatsnamen en regio’s waar jouw business actief is terugkomen in de teksten op jouw website.

Is je zoekverkeer veranderd door Google Hummingbird?

Zie je een verschil in zoekverkeer sinds de periode rond 22 augustus? Wij zelf zien bij een aantal websites een sterke piek omhoog rond 22 augustus. Helaas zet deze trend niet door, maar blijven de bezoekersaantallen wel stabiel.

Blijf kwalitatieve en interessante content schrijven voor je publiek. Daardoor zullen externe partijen over je schrijven (Branding buzz), naar je linken (autoriteit vergroten) waardoor de Google Hummingbird sneller zal gaan vliegen voor meer zichtbaarheid van, en meer verkeer naar je website.

Ramon Gulikers

Sr. SEO Account strategist

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

over | ?

MEER UPDATES