Google Panda update in Nederland uitgerold

blog

Afgelopen vrijdag (12 augustus 2011) maakte Google bekend dat de Google Panda update is live gegaan voor alle talen met uitzondering van Chinees Japans en Koreaans. Google heeft aangegeven dat de verwachting is dat deze aanvulling op het algoritme invloed heeft op 6-9% van de zoekopdrachten. In tegenstelling tot de oorspronkelijke Panda uitrol in de US en engelstalige landen die invloed had op ongeveer 12% van de zoekopdrachten. Maar wat is Google Panda precies en waarop is dit van invloed?

Wat is Google Panda?

Google Panda (ook wel de Google Farmer update genaamd) is een aanvulling op het Google algoritme dat zich richt op het verbeteren van de zoekresultaten van hoge kwaliteit websites. De reden voor deze aanpassing is dat veel websites die geen originele content bevatten (duplicate content) toch hoge rankings hadden in de zoekmachines. Hierdoor gingen steeds meer websites content kopieëren en inzetten om hoge rankings te realiseren. Deze nieuwe variabelen richten zich op het opsporen van dit soort websites die Google classificeert als ‘lage kwaliteit’ en om deze lager te laten ranken in de zoekresultaten. Het is dus een aanvulling van het algoritme met extra variabelen (naast de nog honderden variabelen die ongewijzigd blijven). Waarbij de belangrijkste nieuwe factor om rekening mee te houden is: het bieden van unieke en originele content.

Wat is een website van hoge kwaliteit?

Maar wat wordt er nu precies verstaan over een ‘hoge kwaliteit’ website? Google heeft eind mei hier al een artikel over geschreven. Hoewel ze uiteraard niet aangeven wat de exacte variabelen zijn, wordt er wel een indicatie gegeven wat onder ‘hoge kwaliteit’ wordt verstaan. Denk hierbij aan:

  • Betrouwbare informatie
  • Informatie van een expert / autoriteit
  • Geen spel of stijlfouten en geen onjuiste feiten
  • Content geschreven vanuit daadwerkelijke interesse en niet speciaal voor zoekmachines
  • Originele inhoud (geen duplicate content)
  • Content die meerwaarde biedt

Zie voor alle richtlijnen die Google heeft aangegeven over de kwaliteit van websites het blog “Over kwaliteit gesproken”.

Panda updates uitgevoerd

De afgelopen maanden is de Panda update voor diverse talen uitgerold:

  • 24 februari 2011 (alleen Verenigde Staten)
  • 11 april 2011 (alle Engelstalige indexes)
  • 12 augustus 2011 (wereldwijd behalve Chinees, Japans & Koreaans)

Heeft Google Panda invloed op mijn website?

Indien je originele content maakt met aandacht voor Google’s best practices voor SEO, zou de update je website enkel positief moeten beïnvloeden. Indien je toch problemen ondervindt of het idee hebt dat je rankings achteruit zijn gegaan, neem dan contact op.

Olinda Luksen

Head of SEO

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

over ?

MEER UPDATES