Google:Private Blog Networks update

blog

Sinds afgelopen dinsdag (23-09-2014) zijn er verschillende berichten op het internet geplaatst over een nieuwe actie van Google, dit keer gericht op ‘Private Blog Networks’, de zogenaamde PBNs. Deze actie ligt in de lijn met voorgaande webspam oprolpraktijken van Google: het opruimen van grote link netwerken in de diverse landen. Dit zijn netwerken die speciaal werden opgezet voor het aanbieden en verkopen van links aan website eigenaren waardoor jouw website meer autoriteit zou krijgen, en dus meer zichtbaarheid in de organische zoekmachine resultaten. Een PBN is een speciale vorm van zo’n netwerk.   Vraag jij je als blogsite eigenaar af of je je zorgen moet maken? Hieronder behandelen wij wat PBNs zijn en waarom Google hier actie tegen onderneemt.

Wat zijn Private Blog Networks?

De naam Private Blog Network zorgt voor verwarring. Een Private Blog Network wil niet zozeer zeggen dat het om blogsites gaat die privé blogartikelen bevatten die niemand mag zien. Ze zijn juist openbaar. ‘Private’ staat voor een netwerk van blog sites die iemand geheel in eigen beheer heeft. Dit kunnen gratis websites zijn gehost op domeinen als WordPress, Blogger en Tumbr. Of een netwerk van sites die gehost worden op verschillende eigen domeinen. In het laatste geval worden speciaal voor dit doel veelal ‘expired’ domeinen gekocht die reeds een autoriteit hebben uit het verleden. Deze hebben nog backlinks naar het domein uit het verleden, waardoor ze nog waarde hebben voor de spammer.

Het doel van PBNs?

Het doel van zo’n netwerk is het plaatsen van links naar één bepaalde website, in het Engels ‘Money sites’ genoemd, de website waarmee het geld verdiend wordt.
Doordat de spammer de blog sites zelf in beheer heeft kan deze zelf bepalen welke content wordt geplaatst en welke links (onderling) naar welke pagina’s wijzen. Met als bedoeling dat de ‘Money site’ beter gevonden wordt op de gewenste trefwoorden. Uiteraard worden PBNs ook wel eens aangeboden om ingezet te worden door ‘gewone klanten’. Dit is iets waar je voorzichtig mee moet zijn, vooral sinds de Google Penguin update (april 2012) en wat als webspam bestempeld kan worden.

Vallen PBNs onder blackhat SEO?

Ja, in 9 van de 10 gevallen wordt een PBN opgezet voor het boosten van rankings in zoekmachines waarbij links niet op een natuurlijke manier verkregen worden. Daarnaast zijn de tactieken die daarbij gebruikt worden gericht op het misleiden en manipuleren van zoekmachines.

Moet je je zorgen maken als je zelf een blog site beheert?

Nee, wanneer op je eigen domein of subdomein een blog beheert hoef je je geen zorgen te maken. Een blog op je eigen website wordt over het algemeen gebruikt voor het uitdragen van interessante content over een bepaald onderwerp waar jij achter staat (kan zakelijk of privé zijn) en niet voor het met opzet verspreiden van externe links. Ook wanneer je meer autoriteit krijgt door het promoten van je blog artikelen hoef je je geen zorgen te maken. Als iemand je artikel plaatst of er naar linkt doordat hij of zij het interssant genoeg vindt gebeurt dit op een natuurlijke wijze en heb je zelf geen invloed op de links naar jouw website.

Weet je niet zeker of je geraakt bent?

Zoals het nu lijkt geeft Google bij een (in hun ogen) overtreding een melding via Google Webmaster Tools (GWT) onder het kopje ‘Handmatige acties’ (Manual actions). Het is vooralsnog niet helemaal duidelijk of alleen blogsites worden bestraft of dat ook de website waar de links naartoe wijzen een penalty krijgen. De meeste berichten van site eigenaren die geraakt zijn door deze actie en dit op internet kenbaar maken laten zien dat de actie is vanwege ‘thin content with little or no added value’:

Marc Thierrij

Sr. SEO Consultant

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

over ?

MEER UPDATES