Grip op de customer journey met Digital Analytics

blog

Welke ontwikkelingen binnen digital marketing kunnen we in 2020 verwachten? Onze consultants en experts vertellen wat er speelt binnen hun vakgebied en wat belangrijk is om in de gaten te houden. We sluiten af met Digital Analytics.

De updates en bètaversies binnen Google Analytics volgen elkaar in rap tempo op. Allemaal even waardevol voor het analyseren en monitoren van de customer journey. Afgelopen zomer werd de grootste update sinds jaren voor Google Analytics uitgebracht, met enorm veel interessante mogelijkheden zoals bijvoorbeeld de nieuwe pathing analysis en enhanced measurement. Frank Dalhuisen, Head of Analytics, vertelt over deze features en andere tools om grip te krijgen op de customer journey van je klant.

Gebruikersflows

De nieuwe pathing analysis is een krachtige methode om gebruikersflows te analyseren. De user flow feature is altijd het lelijke eendje geweest, maar krijgt met deze update opeens heel veel potentie. Het is nu mogelijk om interactief met de path analysis tool te werken. Zoom in op de user flow die voor jouw business interessant is, en trek zo waardevolle conclusies.

Event tracking

Enhanced measurement is een soort out of the box tracking van veel voorkomende events (denk aan: scroll tracking, site search, downloads etc. ). Google meet nu automatisch verschillende events die eerst handmatig ingericht moesten worden.

Naast deze automatische event tracking is het hele Google Analytics datamodel op de schop gegaan. Alles is nu, zoals ook in Firebase, event based geworden. We werken dus niet meer met custom dimension en custom metrics. Door middel van dit nieuwe datamodel hebben we nu de vrijheid om eigen naming conventions te gebruiken voor alle mogelijke events.

Totaalbeeld van de customer journey

Om een totaalbeeld te krijgen van de customer journey van je klant, is het nodig om verschillende databronnen samen te brengen. Door de privacywetgeving en het toenemende gebruik van adblockers lopen we daarbij tegen uitdagingen aan, maar we zijn al diverse oplossingen aan het testen om hiermee om te gaan.

Wil je echt vergaande analyses kunnen doen? Dan is het nodig om naar cloudoplossingen te kijken. Voor zware analyses ben je beter af als je data exporteert en bewerkt in een tool als R of Excel.

Het grootste obstakel blijkt vaak de cultuur van een organisatie. Buy-in op alle niveaus is cruciaal en er is geen quick fix om dit te bereiken. Onze klanten helpen we hier nu mee door sessies op management- en directieniveau te organiseren, dat werpt vruchten af.

Wil je meer weten over deze ontwikkelingen? Neem contact met ons op via 071 542 53 06 of info@www2.maxlead.com.

Geïnteresseerd in trends binnen andere vakgebieden? Lees ook onze blogs:

 

Frank Dalhuijsen

Head of Analytics

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

MEER UPDATES