Outreach deel 2 – Autoriteit opbouwen voor je website

blog

HEB JE VRAGEN?

Autoriteit opbouwen voor je website is een van de belangrijkste rankingfactoren voor organisch succes in zoekmachines. Dit kun je opbouwen door middel van outreach. Na het lezen van deze blog kan je gelijk aan de slag met het verzamelen van nieuwe links om zo de autoriteit van jouw website te verbeteren, wat positieve effecten zal hebben op jouw organische rankings. 

Mocht je niet precies weten wat outreach is, wil ik je graag verwijzen naar mijn vorige blog over outreach: Outreach, wat? hoe? waarom? In deze blog, waarin ik de basis bespreek, geef ik antwoord op de volgende vragen:
– Wat is outreach?
– Wat kan outreach mijn bedrijf opleveren?
– Wat zijn de stappen die ik moet nemen voor succesvolle outreach?-
– Hoe te starten met outreach?

Voor we verder gaan met de methoden om links te vergaren is het belangrijk om te weten wat website-autoriteit is.

Website-autoriteit

Website-autoriteit is een metric, waarmee de autoriteit op een website wordt uitgedrukt in een cijfer door zoekmachines. Zoekmachines geven dit cijfer niet weer. Wel zijn er zijn diverse SEO-tools die hier een indicatie van kunnen geven, zoals de Trust Flow van Majestic, de Domain Authority van Moz of de Domain Rating van Ahrefs.

Website-autoriteit is een voorwaarde voor organisch succes op short tail trefwoorden in zoekmachines. Al is je content nog zo goed, heeft je website geen autoriteit, wordt het lastig om organische topposities op dit type trefwoorden te bereiken. Een voorbeeld van een short tail trefwoordcombinatie is ‘herenschoen kopen’. Op longtail trefwoorden, zoals ‘Adidas herenschoen X4 48S kopen’, is het makkelijker om een toppositie te bemachtigen zonder autoriteit.  

Autoriteit Maxlead website

Zo heeft bijvoorbeeld de website van Maxlead een ‘prima’ autoriteit volgens de SEO tool Majestic. Zie onderstaande afbeeldingen. Trust flow (TF) zegt iets over de kwaliteit van websites die naar jouw website verwijzen. Citation flow (CF) zegt iets over het aantal links die verwijzen naar jouw website. Een TF tussen de 20-29 is ‘prima’. Tussen de ‘30 en 39’ is goed en boven de 40 is ‘supergoed’. Maxlead zit dus in de categorie goed. Er verwijzen nog veel links naar de HTTP-variant, de autoriteit hiervan wordt doorgestuurd naar het HTTPS domein. Indirecte links neemt de tool niet mee in het bepalen van de TF. Vandaar dat de echte waarde van de autoriteit hoger ligt dan TF 25.

Majestic TF & CF HTTPS Domein

Majestic TF & CF HTTP Domein

Door deze autoriteit belonen zoekmachines jouw content sneller met hogere posities in de index.

Resultaten Outreach blog 1

Zo staat Maxlead.com momenteel op positie 3 (19 augustus 2018) op het trefwoord outreach, waar maandelijks 480 mensen op zoeken. In oktober rankten we nog niet op dit keyword. Vanaf januari verbetert de ranking maandelijks tot de huidige positie, zoals in de grafiek te zien is. Doordat we op dit moment ranking op positie 3, is deze blog de op vijf na beste bezochte pagina op de hele website. Maandelijks komen onder andere tientallen zoekers binnen op de volgende termen:
– Outreach
– Outreach betekenis
– Wat is outreach
– Outreach SEO

STAT Ranking tool keyword Outreach

Stat ranking

Een combinatie van relevante content en de autoriteit van de Maxlead website hebben geleid tot deze organische successen. Er zijn geen extra links verworven voor enkel deze pagina. Wel verwijzen er diverse links naar de homepage van Maxlead. Van deze autoriteit profiteert dit blog mee.

Hoe je autoriteit op kan bouwen voor jouw website door het genereren van extra verwijzingen, lees je in het vervolg van deze blog.

Links genereren voor je website

Er zijn diverse methoden om op een natuurlijke manier links te genereren. De volgende vijf behandel ik achtereenvolgens:
1: Brand mentions
2: Artikelen / blogs
3: Sponsorships / leveranciers (netwerk)
4: Concurrentieonderzoek
5: Influencers

1: Brand mentions

Er zijn 2 type brand mentions
– Waar wordt jouw bedrijf genoemd, maar wordt niet gelinkt?
– Waar wordt jouw bedrijf genoemd, met een link maar niet de juiste?

Dit zijn over het algemeen makkelijker te vergaren links, want er wordt immers al over je gesproken. Er hoeft alleen nog een link te worden gelegd (of link te worden aangepast). Er zijn diverse tools en methoden om brand mentions te vinden. Na het verzamelen van alle brand mentions is de volgende stap contact opnemen met de webbeheerder en vragen of er een link kan worden geplaatst naar jouw site of specifieke webpagina.

2: Artikelen / blogs

Blogs over jouw dienstverlening of bedrijf verspreiden op relevante websites. Bijvoorbeeld bedrijf-x die huizen inricht, ontwikkelt blogs over de laatste trends in de markt. Vervolgens worden deze artikelen verspreid over websites die betrekking hebben op huizen, wonen, verbouwen en andere relevante sites. In elk artikel staat een link naar de eigen website. Zo vergaar je niet alleen nieuwe links maar ook relevant verkeer.

3: Sponsorships / Leveranciers (netwerk)

Verwijzingen vergaren uit het eigen netwerk. Wie zijn je leveranciers? Wie sponsor je allemaal? Ga eens na met wie je allemaal contact hebt in een maand. Maak zodoende een lijst met potentiële websites die mogelijk naar je kunnen linken. Vervolgens contact opnemen met deze partijen en een verwijzing vragen naar jouw website.

4: Concurrentieonderzoek

Kijk niet alleen naar je eigen linkmogelijkheden, kijk ook naar de mogelijkheden bij je concurrenten. Dit kan door middel van concurrentieonderzoek. Welke websites linken er allemaal naar je voornaamste concurrenten? Kan jij ook een plek op deze websites krijgen? Er zijn diverse tools om linkprofielen van concurrenten te onderzoeken.   

5: Influencers

Influencer links. Ga op zoek naar de influencers in jouw markt. Laat deze bijvoorbeeld een product testen, dienst uitproberen of verzin iets anders creatiefs. Laat de influencer vervolgens hierover een blog schrijven met een verwijzing naar jouw website.

Verzamel links!

Alle vijf zojuist behandelde methoden streven hetzelfde doel na. Het verzamelen van kwalitatieve, relevante links voor je website. Als deze methoden succesvol worden ingezet, zorgen ze gezamenlijk voor de gewenste basis autoriteit. 

Meer weten over autoriteit opbouw?

Lees hier meer over ‘autoriteit opbouw’. Mocht je nog met vragen zitten of hulp willen van een specialist met het vergroten van je autoriteit, helpt een van onze outreach-consultants je graag verder.

Donny Mast

SEO Consultant

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

MEER UPDATES