Reviews en ratings zijn hot – ook voor opleiders!

blog

Hoe vaak word je vandaag de dag niet gevraagd om je nieuw aangeschafte TV, je geboekte vakantieaccommodatie of een bezocht restaurant een cijfer te geven of te voorzien van commentaar? Juist ja, regelmatig! Reviews en ratings zijn hot en bedrijven die er slim gebruik van maken bouwen aan hun merk en vergroten hun geloofwaardigheid bij consumenten. Beter nog, ze verdienen er geld mee. We zijn er aan gewend dat via het internet alles te vinden is, dus ook beoordelingen over een dienst of product waar we gebruik van willen maken. Een gemiste kans voor de opleiders van Nederland die daar tot op heden nog onvoldoende gebruik van maken. Binnen 5 minuten weet je als opleider hoe het werkt en wat het je oplevert.

Waarom reviews en ratings interessant zijn voor opleidingsinstituten

In tijden waarin het steeds gemakkelijker wordt om een bedrijf, product, service of dienst online te beoordelen, wordt er door consumenten ook vaker gezocht naar reviews en ratings. Zeker in economisch zware tijden als deze, wil je als consument een opleiding kiezen die waar voor je geld biedt. Omdat ‘kennis’ een ontastbaar begrip is, hebben consumenten behoefte aan goede reviews om te kiezen voor de juiste opleiding.

Naast het feit dat opleiders moeten blijven werken aan de kwaliteit van hun dienstverlening, is het voor hen ook noodzakelijk om te kijken naar het beter vermarkten van hun opleidingsaanbod. De zoektocht van een consument naar een goede opleiding begint al geruime tijd niet meer via het aanvragen van een opleidingsbrochure die per post wordt opgestuurd. De zoektocht start steeds vaker in Google. Het is dus cruciaal om je als opleider op die plek goed te profileren. Binnen Google zijn er diverse mogelijkheden om de ratings van je opleidingsinstituut of opleidingsaanbod in de organische zoekresultaten te verwerken. Met behulp van ‘recensies’ of ‘seller ratings’ (zie onze eerdere blog over het belang van seller ratings), kun je consumenten die hun zoektocht naar een opleiding starten, direct laten zien hoe anderen de opleiding hebben beoordeeld. In Google ziet dat er zo uit:

Reviews en ratings organisch inzetten

Springest (voorheen Eduhub) is een mooi voorbeeld van een vergelijkingssite voor opleiders. Zij maken zowel gebruik van reviews als van ratings die ook terug te vinden zijn in de organische zoekresultaten van Google met behulp van rich snippets (lees meer over rich snippets in het Google webmaster hulpprogramma). Naast het algemene oordeel over alle boekhoud cursussen, wordt ook de prijsklasse van deze cursussen vertoond (zie onderstaande afbeelding).

Het verkrijgen van reviews en ratings op Springest kan er voor zorgen dat je als opleider ook verschijnt in de organische zoekresultaten van Google. In onderstaand voorbeeld heeft opleider Scheidegger 1 recensie ontvangen, welke vertoond wordt op de zoekterm ‘secretaresse opleiding’.

Wil je als opleider ook met ratings tussen de organische zoekresultaten staan? Neem contact op met Maxlead.

Kosten besparen met ratings in Ads

Ratings van je product of dienst worden niet altijd standaard in advertentieteksten getoond. De ervaring leert dat het gebruik maken van Trustpilot de kans vergroot dat ratings worden vertoond bij advertenties in Google. Trustpilot is een online review en rating platform voor bedrijven. De website www.timemanagement.net (onderdeel van www.tijdwinst.com), heeft inmiddels 119 beoordelingen ontvangen, die getoond worden achter de display URL van de advertentie.

Vergelijk deze advertentie met één van de andere 10 advertenties en je zult snel tot de conclusie komen dat deze aanbieder een hogere CTR heeft ten opzichte van zijn concurrenten. Die hogere CTR zorgt voor hogere kwaliteitsscores van je zoekwoorden en lagere CPC’s.

De ‘verkopersbeoordelingen’ zijn binnen de advertentie ook aan te klikken, waarbij je direct op de reviewpagina van de opleider op Trustpilot uitkomt. Naast de algemene beoordeling van het bedrijf vind je hier ook het bedrijfsprofiel en de reviews. Bang dat het ‘fake’ beoordelingen betreft, hoef je niet te zijn. Bij Trustpilot moet je eerst inloggen om een review te kunnen plaatsen. Na het volgen van een opleiding, training of cursus stelt Trustpilot opleiders in staat om cursisten een e-mail te sturen met de uitnodiging om een beoordeling achter te laten.

Reviews op landingspagina’s voor extra overtuigingskracht

Nu je ervoor gezorgd hebt dat je organische en betaalde zoekresultaten zijn aangevuld met ratings, is het belangrijk om op de landingpagina’s van je website de uitgebreide reviews te plaatsen om het vertrouwen van de consument in je bedrijf en trainingsaanbod te vergroten.

Je kunt natuurlijk tot in details uitweiden over de inhoud van de opleiding, training of cursus, maar het liefst wil je ook laten zien wat cursisten hebben gehad aan de opleiding. Zowel Springest als Trustpilot bieden opties aan om deze reviews geïntegreerd in de huisstijl weer te geven.

Zo maakt de website www.huisvolmuziek.nl handig gebruik van een widget van Trustpilot om de pagina te voorzien met sociale bewijskracht. Het bijvoegen van persoonlijke gegevens, in dit voorbeeld een naam en achternaam, maakt de beoordeling psychologisch overtuigender (denk hierbij ook aan het toevoegen van een leeftijdscategorie, woonplaats en sexe).

Social (sharing) reviews

Ook social media hebben diverse mogelijkheden om nog meer uit je reviews en ratings te halen. Denk hierbij aan:

  • Inloggen met je Facebook account bij Trustpilot om gemakkelijk reviews te posten en ratings te geven;
  • Reviews en ratings gemakkelijk met vrienden delen via Twitter, Google+ of Facebook;
  • Ratings en reviews doorplaatsen op de Facebook bedrijfspagina (in je tijdlijn)

Dit zijn zo maar een aantal van de mogelijkheden waarmee je de drempel verlaagt voor cursisten om reviews en ratings achter te laten. Zoals gezegd zijn beoordelingen een handig hulpmiddel in de strijd om de consument te overtuigen voor jouw opleiding te kiezen. Hoe prominenter je ervoor zorgt dat deze beoordelingen zichtbaar zijn voor consumenten, des te beter je sociale bewijskracht kan bijdragen aan het vullen van je opleiding.

Conclusie

Nog niet overtuigd van het verwerken van je reviews en ratings in je zoekresultaten? Kies zelf maar; op welke advertentie zou je zelf klikken? En onthoud: hogere CTR, hogere kwaliteitsscores, lagere CPC!

Olinda Luksen

Head of SEO

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

over | | ?

MEER UPDATES