Scripts in Google Ads

blog

Iedere SEA specialist kent het wel. Je bent hard bezig met een analyse en met vallen en opstaan krijg je min of meer voor elkaar wat je wilde bereiken, maar het is het toch nét niet. In veel gevallen kunnen scripts in Google Ads een uitkomst zijn! In dit blog worden een aantal scripts uitgelicht die wij zeer nuttig vinden en veel gebruiken om analyses te doen en om onze accounts te verbeteren.

1. Quality score tracker

Dit script trackt de quality score van je account op account-, campagne-, ad group- en keywordniveau. In dit script kan je zelf een campagnefilter instellen. Dit is handig voor als je een splitsing wil maken tussen brand en non-branded campagnes, omdat branded campagnes vaak je gemiddelde quality score erg omhoog halen. Wanneer het script is geïmplementeerd, ziet dat er als volgt uit:

Om een compleet overzicht te krijgen van je quality score over tijd kan je de data die automatisch bijgewerkt wordt, plotten in een grafiek. Je kan er ook voor kiezen om binnen de gestelde date range de CPC ontwikkeling ernaast te plotten. Een lagere CPC is vaak het gevolg van een hogere quality score:

 • Impact van je optimalisaties tracken en inzichtelijk maken
 • Inzicht in welke campagnes/ad groups/keywords goed presteren of aandacht nodig hebben
 • Optimalisaties op basis van de inzichten leiden tot een lagere CPC en daardoor lagere kosten per sale of lead

2. Account Anomaly detector

Wanneer je veel verschillende accounts in de gaten moet houden zie je snel dingen over het hoofd. Zoals wanneer bijvoorbeeld je conversies al een week lang een dalende trend laten zien. Hier is een oplossing voor! Met het account anomaly script kan je jezelf een mail sturen wanneer je account afwijkt van het historisch gemiddelde. Dit kan op basis van Impressies, Clicks, Cost en Conversions. Het percentage van de afwijking kan je ook zelf instellen.

 • Monitort voor jou het account
 • Onverwachte resultaten voorkomen, anticiperen op vroegtijdige afwijkingen
 • Bepaal zelf de voorwaarden in het script

3. Search query mining script N-Gram

Dit script mined al je search queries en berekent de contributie van elk woord of woordcombinatie uit je account. Dit script maakt combinaties van 1 t/m 7 woorden. In het geval dat je een herstructurering moet uitvoeren, biedt dit script uitkomst. Je ziet in één oogopslag welke keywords goed presteren en aan de hand daarvan kan je de nieuwe structuur bepalen. Ook is het handig om negatieven toe te voegen. Komt een bepaald woord vaak terug en is de performance slecht? Negatief toevoegen!

 • Handig om bij een herstructurering een nieuwe structuur te bepalen
 • Inzicht in de performance van verschillende keywords van zowel short- als longtail
 • Kijken naar woorden/woordgroepen in verschillende zoekopdrachten geeft meer inzicht in de intentie van de zoeker

4. CPC peak analyzer

Smart bidding wordt steeds slimmer en doet het in veel gevallen daadwerkelijk ook echt beter. Toch zijn er een behoorlijk aantal gevallen waarbij je aan Google te veel betaalt voor clicks. Dit script kan binnen een aantal seconden de performance weergeven van deze dure clicks. Je stelt zelf de CPC peak in. Het advies is om 3x de gemiddelde CPC te nemen. De output is als volgt:

 • Snel evalueren van je smart bidding strategie
 • Bepaal zelf de CPC peak
 • Instellen is zo gedaan!

Scripts inzetten kan iedereen, in de meeste gevallen is het simpelweg kopiëren en plakken en hoef je alleen een spreadsheet url toe te voegen en een aantal variabelen aan te passen. Dit staat meestal ook uitgelegd in het script.

Ruben Huisman

Online marketing consultant

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

over ?

MEER UPDATES