SEO in 2021: wat moet je zeker in de gaten houden?

blog

Welke ontwikkelingen binnen SEO moet je zeker in de gaten houden dit jaar? Onze specialisten zetten de belangrijkste focuspunten voor je op een rij.

Site experience (techniek)

Bezoekerservaring (laadtijd) van jouw website is al een tijdje een speerpunt voor de zoekmachines. Google maakt dat het komende jaar nog belangrijker door de 3 Core Web Vitals op te nemen in het algoritme als rankingfactor: hoe sneller de laadtijd en hoe eerder interactie mogelijk is op de webpagina hoe beter. Visuele stabiliteit van de pagina is ‘vital’ nummer 3, m.a.w. verspringt er niets wanneer de pagina geladen is (heel irritant). Zorg dat je site voor mei 2021 vitaal is.

Longtail

Wanneer we straks weer (deels) terug gaan naar het oude normaal en er wellicht meer budgetten vrij komen voor betaalde campagnes is het goed om je longtail content op orde te hebben; informatieve content pagina’s die de ‘money pages’ ondersteunen in de overwegingsfase. Kijk bij keyword- en concurrentieonderzoeken niet alleen naar zoekvolumes maar richt jouw content op (longtail) onderwerpen voor het binnenhalen van nieuwe bezoekers. Synergie tussen SEO en SEA stakeholders is essentieel, stem op elkaar af.

SERP (Search Engine Result Pages) analyse

De resultaten in Google zijn allang niet meer 10 tekstresultaten onder elkaar; featured snippets, rich snippets, FAQs (alle 3 structured data), pagina-citaten (passage indexing) video, local snippets, afbeeldingen, AMP, web stories. Een ‘shebang’ aan resultaten waar een SEO specialist wel of niet van smult. Goed zo nu en dan eens een analyse te doen op de belangrijkste (longtail) zoekwoorden en kijk wat voor resultaten er naar boven komen van de eigen site en concurrentie. Speel daar op in.

Het belangrijkste advies blijft nog altijd: start bij de basis en werk jezelf omhoog naar de high-end SEO activiteiten. Zorg voor een gezonde SEO-mix binnen de pijlers techniek, structuur, content en autoriteit. Alle kleine optimalisatieslagen maken 1 grote voor het beste resultaat!

Olinda Luksen

Head of SEO

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

over ?

MEER UPDATES