Video’s adverteren via Google Ads

blog

HEB JE VRAGEN?

Het is gelukt: je bent dik tevreden met de video die je zelf hebt geschoten, of professioneel hebt laten maken. In duidelijke taal en met ijzersterke beelden leg je uit waarom mensen bij jouw organisatie moeten komen werken, hoe verleidelijk de nieuwe damescollectie is of hoe je hightech fitnessapparatuur werkt. De video staat op je eigen YouTube-kanaal. Klaar voor wie hem weet te vinden…. Maar hoe? Wacht niet af tot ze jou vinden. Ga op zoek naar je publiek! Waar? Daar waar ze zitten: op YouTube.   YouTube update; De nieuwste YouTube features vind je hier!

Video’s adverteren via Google Ads

Dat video-adverteren heel effectief kan zijn, hebben we bij Maxlead al ontdekt. Maar eerst: wat is video adverteren via Google Ads?

**video**

Adverteren in YouTube is niet nieuw. Homepage takeovers, pre-rolls, banners, tekst-ads e.d. zien we al enkele jaren in beeld. Video-adverteren via Ads is echter een heel nieuwe tak van sport. In het speciale Video Campagne onderdeel van Ads kunnen we nu, geavanceerder van voorheen, video-campagnes opzetten en managen.

Via Ads adverteren we met zogenaamde TrueView advertenties op YouTube. TrueView wil zeggen dat de adverteerder alleen betaalt als de kijker op de advertentie klikt en je video daadwerkelijk bekijkt. Je betaalt per klik en niet voor de tijd dat jouw video afspeelt. Google heeft 4 typen TrueView advertenties:

1) In-stream

De kijker ziet deze advertentie in beeld verschijnen voordat de door hem gekozen video wordt gestart. Je video begint automatisch af te spelen en de kijker kan na 5 sec skippen. Het aardige is: je betaalt pas als de kijker na 30 sec nog steeds kijkt.

2) In-display

De ad verschijnt als aanbeveling naast een selectie van andere YouTube video’s. Je betaalt als de kijker op de video-ad klikt.

3) In-slate

Deze advertentie verschijnt voorafgaand aan lange video (> 10 min) en biedt de kijker een keuze uit 1 van de 3 advertenties. Je betaalt als de kijker voor jouw video-ad kiest.

4) In-search

De advertentie verschijnt op de pagina met zoekresultaten en op basis van de zoektermen die de kijker gebruikt. Je betaalt als de kijker op de video-ad klikt.

Wat kost video adverteren via Ads?

Een commercial uitzenden is voor veel bedrijven zelfs te duur om over na te denken. Video-adverteren kan al met een veel kleiner budget. Hoeveel budget je wilt besteden aan een campagne voor een bepaalde tijd, bepaal je zelf.

Wat je om te beginnen geheel gratis kunt doen, is het plaatsen van video’s in jouw eigen merkkanaal op YouTube. Ook het vertonen van de video-advertentie is gratis. De meter gaat pas lopen als de kijker je video bekijkt. Je betaalt namelijk per view. De kosten per view liggen nu nog laag: gemiddeld tussen € 0,08 en € 0,18.

Bovendien gaat online adverteren een stuk sneller. Je video-advertentie kan binnen enkele dagen online te zien zijn.

Targeting: Wie krijgt jouw advertenties te zien?

We willen natuurlijk niet dat iedere kleuter of argeloze kijker down under op jouw aanlokkelijke thumbnail klikt. Jij kent je doelgroep het beste en bepaalt zelf welk deel van het YouTube publiek je video-advertentie te zien krijgt. Dat gebeurt door een of meer targetingopties te kiezen of te combineren. Als je de kenmerken en interesses van jouw doelgroep goed kent, kun je targeten op demografische kenmerken, geografie, interessegebieden, thema’s en/of zoekwoorden. Je kunt zelfs remarketinglijsten inzetten. Remarketing kan interessant zijn, omdat dit deel van het publiek al op je website is geweest, maar wellicht nog niet op je YouTube-kanaal.

Tijdens de campagne kan het bereik worden versmald door targetingopties te combineren of het bereik worden uitgebreid door campagnes met extra targetingopties toe te voegen.

Is video-adverteren effectief?

Geweldig dat jouw video een miljoenenpubliek kan bereiken, maar effectiviteit blijft nummer 1. Hoe effectief je video-campagne is, zien we in harde cijfers terug in het dashboard van Google Ads en in YouTube Analytics. Beide geven feedback op essentiële vragen zoals: hoe vaak zijn mijn video’s bekeken, hoe lang bleven de kijkers geboeid, waar komt mijn bezoek vandaan, wat doen ze op mijn YouTube-kanaal (meer video’s kijken, reageren, abonneren, delen, liken), hoeveel verkeer ging er door naar de website, wat heeft dat opgeleverd aan sollicitaties, contacten, aanvragen, leads, verkopen e.d.

Kortom: je krijgt het vereiste inzicht in verkeer, interactie, betrokkenheid, conversies, omzetten en kosten.

Resultaten uit de praktijk: video-advertenties vergeleken met banners

Bij Maxlead voeren we voor steeds meer klanten video-campagnes met goede resultaten. Uiteraard waren we benieuwd naar de prestaties in vergelijking met een bannercampagne. Dat hebben we uitgezocht en de uitkomsten in een tabel gezet.

In dit geval was het beschikbare budget gelijk verdeeld over de video- en bannercampagne. De banners zijn 1,5 x meer vertoond dan de video-advertenties, maar deVideocampagne levert (absoluut en relatief) de meeste websitebezoekers

 • Videocampagne heeft hogere CTR naar de website (0,14%)dan de bannercampagne (0,09%)
 • Videocampagne heeft de laagste gemiddelde kosten per websitebezoeker (20% lager)
 • Videocampagne levert 5x meer conversies!
 • Video-view kost gemiddeld € 0,09

Het hoge aantal conversies is te verklaren. Kijkers die je boodschap al op video hebben gezien, en doorklikken naar de website, zijn meer gemotiveerd om tot een actie over te gaan.

Ter overweging: 10 pluspunten van video adverteren

Sinds YouTube door Google is overgenomen, is YouTube als advertentiekanaal interessanter geworden. En niet alleen voor b-to-c bedrijven met een enorm reclamebudget. Video-adverteren is interessant voor heel veel typen bedrijven vanwege bereik, effectiviteit, meetbaarheid en beheersbare kosten! Wellicht ook voor jou organisatie.

 1. Enorm bereik en goede targetingopties
 2. YouTube is de 2e grootste zoekmachine in de wereld
 3. Markt groeit nog steeds: meer publiek op YouTube en YouTube-mobile groeit nog sterker
 4. Investeringen vallen mee
 5. Kosten zijn goed te beheersen
 6. Gratis je eigen branded channel (merkkanaal) op YouTube
 7. Video is krachtiger middel om je boodschap te adverteren
 8. Hoe meer kijkers een video heeft, hoe meer kans op virale verspreiding (kosteloos)
 9. YouTube als extra kanaal om verkeer naar je website te trekken
 10. Uitbreiding van mogelijkheden tot Remarketing

Beeld met geluid is sterker dan geschreven tekst, dus kijk het promofilmpje van Google:

**video**

Starten met video adverteren?

YouTube update; De nieuwste YouTube features vind je hier!

Neem dan contact met ons op. Of bel ons op 071 – 5425306

Hanny Hebels

Account Strategist & Sr. Content Marketing Consultant

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

MEER UPDATES