Facebook: waarom sturen op link clicks in 2019 absoluut een no-go is

blog

De meest gemaakte fout binnen de Facebook Ads Manager is de keuze voor KPI als het gaat om het aantrekken van kwalitatief verkeer. Veel merken/bedrijven kiezen (nog) steeds voor de alom bekende traffic als objective. Laat ik direct met de deur in huis vallen door te zeggen dat deze objective anno 2019 niet meer door de beugel kan! Het ‘oude’ algoritme van Facebook dat gaat draaien bij de keuze van deze KPI gaat louter op zoek naar mensen die een hoog klikgedrag laten zien, ofwel op zoek naar klikjes. Daar kwam je misschien in 2017 nog mee weg, maar op dit moment zijn er meer geavanceerde manieren om kwalitatief publiek te trekken.

Traffic versus Conversie campagnes

Ik hoor je denken: “Als het inderdaad zo slecht is als je beweert, waarom biedt Facebook het dan nog steeds aan?” Goed punt! Helaas is het niet voor iedere adverteerder weggelegd om op de nieuwe manier traffic te genereren. Er komt namelijk wel wat implementatie werk en herinrichting van scripting bij kijken. Natuurlijk wil Facebook het liefst dat morgen iedere adverteerder overstapt op de nieuwe manier. Zij krijgen dan namelijk een bak aan waardevolle data binnen waar zij nog slimmer van worden en de advertentiemogelijkheden kunnen optimaliseren.

Wat is dan precies die nieuwe manier? Dat ga ik je uitleggen. De nieuwe manier van traffic genereren is gebaseerd op de Facebook-pixel en stuurt op conversies. Een conversie hoeft niet altijd een aankoop of een ingevuld formulier te zijn, een landing op een pagina (View Content), een zoekopdracht op de website (Search) of iets toevoegen aan je winkelmandje (AddToCart) zijn ook conversies waar je met behulp van de Facebook-pixel op kunt sturen.

Sturen op Conversies

Hieronder zie je de vernieuwde interface met daarin de objective: Conversions

Facebook objectives

Onthoud wel dat je hiervoor een correct geïmplementeerde Facebook-pixel inclusief Custom Events dient te hebben. De Facebook-pixel is grotendeels gelijk aan het Google Analytics script dat je op je website plaatst. Simpel gezegd kan Facebook al het bezoekersgedrag registreren en opslaan en hoe meer custom events je plaatst, hoe slimmer het algoritme wordt en hoe beter jij als adverteerder in staat bent om de consument te bereiken.

Facebook pixel

Met Custom Events geef je de Facebook-pixel nog meer voeding om meer te weten te komen over de persoon die op jouw website/app zit. Denk bijvoorbeeld aan het ViewContent event dat doorgaans op de productpagina van een website geplaatst wordt. Met dit event worden diverse variabelen meegegeven zoals productnaam, categorie, valuta, kleur, prijs. Zodra bezoekers meerdere producten bekijken, stelt de pixel Facebook in staat om alle informatie op te slaan en zodoende het bezoekersgedrag te analyseren. Ieder persoon komt als het ware in een apart bakje met voorkeuren.

event pixels facebook

Bovenstaand zie je diverse standaard event codes die je kunt implementeren om een beter beeld te krijgen van de uitgevoerde acties van bezoekers op je website.

Maar hoe ziet dat er dan in realtime uit? Hieronder zie je alle events die afgevuurd worden zodra er een productpagina bezocht wordt. Data als product, waarde, valuta en categorie worden door Facebook herkend en opgeslagen per persoon.

Facebook custom parameters in pixel

Performance marketing op Facebook

Ben je een e-commerce speler die waarde hecht aan performance marketing in combinatie met big data? Dan is dit hét moment om over te schakelen naar conversiegerichte campagnes. Inkopen op basis van link clicks kan dus anno 2019 echt niet meer. De geavanceerde manier zorgt voor een lagere kostprijs, geeft je veel meer data en informatie over je doelgroep en zorgt er ook nog eens voor dat jij een slimme marketeer wordt.

Wil jij ook meer data uit je Facebookcampagnes, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg.

Reinier van Iwaarden

Social Media Consultant

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

MEER UPDATES