Wat is YouTube Brand Lift? En hoe werkt het?

blog

Wat is Brand Lift?

Als je wilt weten wat jouw merkbekendheid is en of jouw campagne op Youtube daaraan bijdraagt, dan is Youtube Brand Lift een perfecte tool. Youtube kan verschillende betrokkenheid metrics meten zoals kijktijd, views, likes, shares en comments. Deze metrics kunnen gezien worden als een barometer die aangeeft hoe een doelgroep reageert op jouw video content.

Brand Lift meet de directe impact van jouw campagne op Youtube. Deze impact wordt gemeten op basis van perceptie en gedrag door de hele ‘customer journey’. Binnen enkele dagen geeft Youtube’s Brand Lift jou inzicht in hoe jouw advertenties het doen op basis van metrics als: brand awareness, ad recall, consideration, favorability, purchase intent en brand interest. Dit wordt ook gemeten door organische search resultaten. Het is mogelijk om jouw campagne bij te sturen op basis van deze resultaten, die helemaal uitgesplitst kunnen worden op onder andere demografische kenmerken, frequentie, etc.

Hoe werkt Brand Lift?

Brand Lift study van Google meet op basis van een vragenlijst en de zoekresultaten die je invoert op Google.

1. De vragenlijst

Voor de vragenlijst worden er twee groepen gemaakt: een controlegroep die jouw advertentie niet te zien krijgt en een groep die jouw advertentie wel te zien krijgt. Ongeveer een dag nadat de advertentie is vertoond (of niet als je in de controlegroep zit) krijgt de bezoeker een vraag gesteld op het Youtube platform. Aangezien het enige verschil tussen de twee groepen is of je wel of niet de advertentie hebt gezien, kan er precies worden gemeten hoe jouw Youtube campagne presteert.

2. Search

Met Brand Lift wordt er ook gemeten wat de impact is van jouw campagnes op het zoekvolume op google.com en Youtube. Net als bij de vragenlijst is er een controle groep en een blootgestelde groep. Bij het vergelijken van deze twee groepen kijkt Google naar het zoekgedrag en de verschillen tussen deze groepen. Het verschil hiervan wordt meegenomen in de Brand Lift resultaten.

Al met al is Brand Lift een krachtige manier om de impact van jouw campagne op Youtube te meten en er achter te komen wat jouw merkbekendheid is op dit platform. Stel jij jezelf vaak de onderstaande vragen over jouw video campagnes? Dan is een brand lift campagne zeker aan te raden:

  1. Herinneren mensen mijn video advertentie?
  2. Zijn de kijkers van mijn advertentie zich meer bewust van mijn video campagne?
  3. Heeft mijn video geholpen om mijn product of merk te overwegen in het aankoopproces?
  4. Hebben de kijkers een grotere merkvoorkeur voor mijn merk na het zien van de advertentie?
  5. Hebben de kijkers een grotere aankoopintentie?
  6. Zijn de kijkers meer geïnteresseerd in mijn product of merk? En zijn de zoekresultaten toegenomen?

Sander Valkonet

Head of Display

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

MEER UPDATES