Carglass

Carglass® scoort in een nieuwe markt met/door SEO

cases

Door een scherp inzicht in waar de herkomst van het organische verkeer vandaan kwam, kon Carglass® op advies van Maxlead snel en professioneel resultaat behalen met het aanbieden van een nieuwe dienst: het blinderen van autoruiten met autoruitfolie.

Wie

Carglass

Wat

Carglass® scoort in een nieuwe markt met/door SEO

Hoe

Zichtbaarheid en organisch verkeer vergroten

Vraag van de klant

WAT

Het repareren van kleine autoschades (KAS) is in 2017 geïntroduceerd bij Carglass®. Deze dienst profiteerde vooral van bestaande vindbaarheid, voordat Maxlead hiermee aan de slag ging. Binnen de bestaande strategie werden regelmatig blogs geschreven over aan autoschade gerelateerde onderwerpen. Van daaruit is ook een blog gepubliceerd over het blinderen van autoruiten.

Dit blog gaat over de voor- en nadelen van autoruitfolie en de Europese richtlijnen omtrent het blinderen van autoruiten. Maxlead heeft dit blog in december 2017 puur met een informatieve doelstelling geschreven, omdat hier veel zoekvolume op bleek te zitten. De dienst Autoruitfolie bestond toen nog niet bij Carglass®.

Het blog genereerde binnen korte tijd extreem veel organisch verkeer. Het blog deed het zelfs zo goed dat het na de homepage de pagina was waar het meeste organische verkeer op terecht kwam (nog steeds trouwens). 

Vraag van de klant

Dat zette zowel Carglass® als Maxlead aan het denken: wat als we hier veel meer uit kunnen halen? Zeker omdat Carglass® met 56 vestigingen verspreid door heel Nederland autoruitfolie ‘altijd in de buurt’ (USP) kan aanbieden, daar waar online concurrenten veelal slechts één vestiging hebben. Vanaf dat moment zijn we gestart met een SEO-plan voor KAS en Autoruitfolie. KAS bestond al even, maar de zichtbaarheid in Google kon beter. Autoruitfolie was compleet nieuw. 

Onze werkwijze

HOE

Het toevoegen van twee compleet nieuwe diensten aan het serviceaanbod van Carglass® bracht direct een uitdaging met zich mee: veel nieuwe organische concurrenten die zich met hun website vaak volledig focussen op één dienst, daar waar Carglass® de inspanningen moet verdelen tussen meerdere diensten: Autoruitschade, Kleine autoschade (KAS) én Autoruitfolie. 

Concurrenten hebben hun website vaak ingericht op één dienst en kunnen alle SEO-inspanningen richten op het beter vindbaar maken van deze dienst in de zoekmachine. Daarnaast hebben veel van deze concurrenten met hun website door de jaren heen al aardig wat historie opgebouwd over deze topics, daar waar Carglass® nieuw is in de markt voor Kleine autoschade en Autoruitfolie. 

SEO-plan

Om toch met deze – vaak grote – partijen te kunnen concurreren in de zoekmachine, was een serieus SEO-plan nodig. De benodigde content was eerder al door Maxlead geschreven en live gezet en presteerde goed, maar de zichtbaarheid van deze pagina’s kon nog beter. Daarnaast was de content over autoruitfolie vooral informatief en was de pagina niet gericht op het kunnen doen van een conversie. Een gemiste kans. 

Ambitieuze doelstellingen

Voor het plan zijn 2 ambitieuze doelstellingen neergezet, voor zowel traffic als conversie. Voor KAS moest de traffic met 40% stijgen ten opzichte van hetzelfde halfjaar het jaar ervoor en voor autoruitfolie moest de traffic met 25% stijgen YoY én er moest een afsprakenfunnel worden gebouwd om dat bezoek ook te kunnen converteren. Dit alles met tevens ambitieuze resources: met 1,5 dag per maand en praktisch geen budget (alleen voor het bouwen van de funnel) moesten deze doelstellingen in 6 maanden tijd worden behaald.

Strategie en tactiek

Omdat Carglass® in deze twee nieuwe markten vooral moet concurreren met vrij grote partijen die door de jaren heen al aardig wat historie en autoriteit hadden opgebouwd rondom deze topics, kozen we als SEO-strategie voor een Outreach-campagne. Dat hield in: gastbloggen, om zodoende de autoriteit van deze nieuwe secties binnen de websites van Carglass® flink te verhogen. Hierbij wilden we enkel hoogwaardige externe links vergaren (vanaf websites met goede kwalitatieve content en hoge autoriteit) in dezelfde branche – daar waar de doelgroep van Carglass® zich bevindt. 

Door deze aanpak konden we de autoriteit van nieuwe webpagina’s van Carglass® verhogen, waardoor deze pagina’s beter vindbaar werden in de zoekmachines, en tegelijkertijd brachten we de doelgroep via relevante content (gastblogs) op de hoogte van de nieuwe Carglass® diensten: 2 vliegen in 1 klap. 

Autoriteit van pagina's verhogen én de doelgroep op de hoogte brengen van een nieuwe dienst.

RESULTATEN

De enorm goede SEO resultaten hebben zowel de doelstellingen als de verwachtingen van de klant en onszelf flink overtroffen.

Uiteindelijk hebben we voor de kleine autoschade (KAS) sectie 24 externe links kunnen vergaren om vijf verschillende KAS-pagina’s op de website van Carglass® te boosten in autoriteit. Voor Autoruitfolie hebben we 8 externe links vergaard om één Carglass® pagina over autoruitfolie te boosten in autoriteit.

  1. Het aantal KAS offerte-aanvragen is organisch YoY met +403% gestegen. In absolute aantallen is dit in de periode van 6 maanden een stijging van ruim 9.000 extra offerte-aanvragen!
    Dit komt doordat we dankzij de Outreach-campagne nu op alle focus keywords organisch op positie 1 ranken.
  2. De organische sessies van de pagina over autoruitfolie zijn YoY met +82% toegenomen. In absolute aantallen is dit in de periode van 6 maanden een stijging van bijna 3.000 extra sessies!
    Dit komt doordat we dankzij de Outreach-campagne op bijna alle focus keywords organisch op positie 1 ranken – vaak zelfs met meerdere pagina’s in de top-3 (vaste dienstenpagina én het blog).

Naast het bezorgen van aanzienlijk meer organisch verkeer voor de autoruitfolie sectie, staat er ook sinds 1 oktober 2018 een online offerte-funnel voor autoruitfolie live. Eén van de visual designers van Maxlead heeft dit voor Carglass® gemaakt. Hierdoor kunnen gebruikers voortaan online een offerte aanvragen in plaats van naar een Carglass® vestiging in de buurt te moeten voor het inplannen van een afspraak. Dit heeft tussen 1 juli 2018 en 31 december 2018 geresulteerd in 3.720 offerte-aanvragen!

Nina van der Hoeven

Head of SEO

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN OVER

over deze case?

MEER CASES