Consumentenbond

Consumentenbond: Millennials activeren op Social Media

cases

Zeker Online is de campagne van de Consumentenbond die actie voert tegen locatie tracking zonder expliciete toestemming op Android telefoons.

Wie

Consumentenbond

Wat

Millennials activeren op social media

Hoe

Opzetten en uitvoeren content marketing strategie

Vraag van de klant

WAT

Zeker Online is de campagne van de Consumentenbond die actie voert tegen locatie tracking zonder expliciete toestemming op Android telefoons. Maxlead bedacht de Content Marketing strategie, creëerde de video’s en zette de Social campagnes op voor Instagram, Snapchat, Facebook en YouTube.

De Consumentenbond maakt zich sterk voor de privacy van consumenten. Ze vinden dat bedrijven meer persoonlijke gegevens verzamelen dan noodzakelijk is en dat ze niet transparant zijn over hoe ze de gegevens verzamelen en wat ze ermee doen. De campagne Zeker Online heeft als doel om millennials hierover te informeren en hen aan te zetten tot actie tegen locatie tracking op Android telefoons door Google zonder dat je daar expliciet toestemming voor hebt gegeven.

Vraag van de klant

De vraag van de Consumentenbond aan Maxlead was om samen tot een juiste online marketing strategie te komen door middel van een content plan om de millennials te bereiken en te activeren. Daarnaast gingen onze visual designers aan de slag met het ontwerpen van video’s die specifiek geschikt waren voor de verschillende Social kanalen en de consument tot actie zouden aanzetten. Vervolgens zijn de Social Marketing strategie en planning ontwikkeld en zijn er campagnes uitgevoerd op Instagram, Facebook, Snapchat en youTube.

Het doel van de campagne was de millennial te bereiken, te informeren en aan te sporen tot actie: Teken de petitie. De petitie is onderdeel van een gezamenlijke actie die de Consumentenbond voert met een aantal andere Europese consumentenorganisaties. De Consumentenbond wil dat Google stopt met het ongevraagd verzamelen van de locatie van consumenten met een Android telefoon, omdat dat zij daar geen echte toestemming voor hebben gegeven.

Onze werkwijze

HOE

We zijn begonnen met het opstellen van het Content Marketing plan dat ten grondslag ligt aan de campagne Zeker Online. Door middel van een klantanalyse werd bekeken wie de millennial is, wat zijn motivaties en angsten zijn en hoe we ze kunnen bereiken.

Op basis van die gegevens zijn we aan de slag gegaan met het ontwikkelen van prikkelende, korte video’s die aanzetten tot actie. Om te testen welke video’s het beste werken zijn er verschillende varianten gemaakt en ingezet als A/B test. Ook zijn er voor 4 steden video’s gemaakt met daarin specifiek de stad genoemd: “Hey, jij daar in Utrecht”.

Deze video’s zijn gebruikt als ads in YouTube, op Instagram, Facebook en Snapchat. Hierbij zijn alleen de Android gebruikers getarget. In de laatste week van de campagne hebben we op de verschillende platforms een remarketing campagne ingezet met een andere video om degenen die de petitie nog niet getekend hadden alsnog aan te sporen. 

 

Tot slot hebben we de mensen die de petitie wel hebben getekend, bedankt voor hun steun.

Om alles goed te analyseren en optimaliseren is een Google Datastudio dashboard ontwikkeld.

RESULTATEN

Op Instagram, Facebook en Snapchat zijn in totaal 3,2 miljoen impressies van de video gegenereerd tegen zeer lage kosten per klik en hoge doorklikratio’s. Op YouTube is de video 1,5 miljoen keer vertoond. In totaal resulteerde dit in circa 106.000 bezoekers op de landingspagina en meer dan 50.000 mensen die actie hebben ondernomen om de petitie “Stop Google” te tekenen.

De Consumentenbond is op 21 november 2018 naar Google gegaan om de petitie live te overhandigen. Pim van der Feltz, Country Director van Google Nederland reageert: “We vinden het belangrijk dat Google-gebruikers begrijpen hoe en waarom we gegevens verzamelen en wat voor privacy-instellingen er zijn, zodat ze bewuste keuzes maken.

We werken hard aan het verbeteren van onze privacy-instellingen en bestuderen de feedback van de Consumentenbond om te zien wat we nog meer kunnen doen.”

Mike Verbruggen

Sr. Social Ads Specialist

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN OVER

over deze case?

MEER CASES