dru.nl

Krachten bundelen met dealers door centrale aanpak online marketing

cases

Maxlead helpt DRU bij het betrekken van dealers in alle online marketing activiteiten, met als uiteindelijk doel gezamenlijk de consument te bereiken en kwalitatieve leads te genereren.

Wie

DRU

Wat

Krachten bundelen met dealers door centrale aanpak online marketing

Hoe

Centrale aanpak online marketing

Vraag van de klant

WAT

Vraag van de klant

Hoe ga je als fabrikant om met online marketing als dealers je producten verkopen? En hoe kun je dealers ondersteunen in hun verkoop? Voor DRU kwamen deze vragen al jaren geleden bovendrijven, toen Maxlead voor het eerst begon met online marketing activiteiten bij deze fabrikant van kachels en haarden. Een complexe case, die draait om het goed betrekken van dealers bij alle online marketing activiteiten, met als uiteindelijk doel gezamenlijk de consument bereiken en kwalitatieve leads genereren.

Doelen:

 • Volledig inzicht in de klantreis van de eindgebruiker en de klant kunnen volgen gedurende het proces.
 • Leads omzetten naar verkopen voor DRU en zijn merken en de dealers
 • Meerwaarde creëren bij dealers door dealers te betrekken bij online marketing en werk uit handen te nemen bij de dealers
 • Marktaandeel bij dealers vergroten

Onze werkwijze

HOE

De uitdaging: hoe kom je aan alle benodigde informatie wanneer je afhankelijk bent van kanalen die niet van jezelf zijn en hoe betrek je dealers bij dit traject? Onderstaande stappen zijn genomen de afgelopen jaren:

Stap 1

Het begon met het beheersen van het lead generation proces. Met Maxlead Manager (MLM) hebben we eerst gezorgd voor inzicht in de aantallen en kwaliteit van de leads, en gezorgd dat deze werden doorgestuurd naar de dealers.

Stap 2

Dat loste echter nog niet het probleem op dat we door alle verschillende platformen nog geen inzicht hadden in de volledige klantreis. Na een uitgebreide audit is daarom besloten te gaan bouwen aan 1 platform, waarop alle dealers in een latere fase ook een significante plek konden gaan innemen. Zo zijn 45 websites voor 5 landen gemigreerd naar 1 platform. Na lancering hiervan en een succesvolle nieuwe testopzet voor Search, is verder uitgebreid naar België en het Verenigd Koninkrijk.

Stap 3

Hiermee was de eerste stap gezet, waardoor er leads doorgestuurd werden naar dealers. Hierdoor raakten dealers steeds meer betrokken. Om nog meer naamsbekendheid voor DRU te realiseren en omdat dealers zelf nog niet aanwezig waren in de awareness fase, zijn we gestart met een pilot met 1 dealer voor Display. We zijn gestart met het merk DRU en later zijn er ook andere merken toegevoegd. Uiteindelijk zijn er steeds meer dealers die wilden aansluiten. Wat inhield dat zij ook mee gingen betalen aan de media-inzet voor Display.

Stap 4

Om dealers nog meer werk uit handen te nemen zijn er binnen Maxlead Manager (het systeem waarin de online leads binnen kwamen) in de look and feel van de dealers allerlei templates ingericht zoals nieuwsbrieven, uitnodigingen en enquêtes.

Stap 5

DRU adverteerde binnen Search voornamelijk op landelijke generieke zoektermen en merknamen, met landing pages op verschillende websites (voor alle merken), maar wilde ook op lokale zoekopdrachten goed gevonden worden. Daar concurreerde DRU echter met dealers die zelf al online marketing campagnes op lokaal niveau hadden lopen. Zo waren sommige dealers dus concurrent van de fabrikant. Uiteindelijk hebben we besloten om ook lokale Search campagnes voor de dealers op te zetten.

Om de klantreis inzichtelijk te maken voor de betrokken dealers, is actief gezocht naar manieren om hen erbij te betrekken en om gezamenlijk een aanpak te bedenken die voor iedereen werkt. Zo zijn er ook dealerdagen georganiseerd om hierover te sparren met elkaar.

Inmiddels hadden alle deelnemende dealers een eigen landingspagina op het DRU platform en eigen banners die allemaal door DRU ontwikkeld werden.

RESULTATEN

Het resultaat van dit traject, waar enkele jaren overheen gegaan is, is dat er nu een platform staat waarop de klantreis helemaal samenkomt. Samen met 28 dealers is DRU aanwezig met 1 boodschap op 1 platform in iedere fase van de klantreis, in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. De online marketing aanpak is centraal. Er wordt gebruik gemaakt van DV360, waarbij banners op productniveau worden uitgeleverd, Search en remarketing, koppeling van Google My Business & Store Visits. SEO heeft volop focus, met name voor de lokale vindbaarheid van het platform. Door deze inzet kunnen waar van toepassing lokale banners van producten en inspiration shops worden getoond in de look-and-feel van de dealers. Bij regionale zoekopdrachten komen er specifieke advertentieteksten naar voren, en alles landt op 1 platform. Waar per dealer wederom de look-and-feel is aangepast met eigen video’s van de dealers, met diverse calls-to-action om nog meer inzichten te krijgen. Een prachtig geheel, waar we in de toekomst op verder kunnen bouwen.

En dat niet alleen:

 • De dealers voelen zich meer betrokken en betalen mee en zien waar hun mediabudget aan besteed wordt.
 • Het scheelt de dealers tijd en ze krijgen meer kennis van online marketing.
 • Door de betere inzet van het mediabudget willen ook meer dealers meedoen, waardoor het totaalbudget groter wordt en het bereik ook groter.
 • Door centrale aanpak van de activiteiten kan 1 boodschap op het juiste moment naar alle kanalen worden vertaald.
 • Het optimalisatieproces loopt en zorgt voor continue verbeteringen op de website en in de campagnes.
 • De kwaliteit van de leads is toegenomen en er is meer inzicht welke leads daadwerkelijk klanten worden.
 • De afhandeling van de leads is verbeterd.
 • Door de krachten te bundelen kan het hele kanaal gebruikmaken van Google-diensten waar je als individuele gebruiker niet voor in aanmerking komt (denk aan Store Visits & DV360).

 

In het volledige dealerkanaal is er een steeds beter beeld van welke leads daadwerkelijk klant worden en wordt langzaam maar zeker de laatste fase van de klantreis (Care) verder ingevuld, actief ondersteund door nieuwe features in MLM.

Ronald van Klooster

Commercieel Directeur

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN OVER

over deze case?

MEER CASES