Q-Park

Omnichannel met Q-Park: meer auto’s in de garages met behulp van slimme online technieken

cases

Maxlead helpt Q-Park met omnichannel-uitdagingen: hoe krijgen we de lokale klant -die vaak met een mobiel device zoekt- in onze garages en hoe tonen we de bijdrage van online aan als de conversie en transactie offline plaatsvinden?

Wie

Q-Park

Wat

Hoe krijgen we de lokale klant in onze garages en bijdrage tonen van online

Hoe

Lokale search campagnes Google Ads Store Visits

Vraag van de klant

WAT

Q-Park

Q-Park is een van de grootste parkeerbedrijven in Europa. Met alleen al zo’n 357 garages in Nederland, is er bijna geen plaats waar geen Q-Park zit. Toch had Q-Park een aantal uitdagingen namelijk: hoe krijgen we de lokale klant -die vaak met een mobiel device zoekt- in onze garages en hoe tonen we de bijdrage van online aan als de conversie en transactie offline plaatsvinden? 

Om bestuurders te attenderen op de parkeergarages van Q-Park hebben we gebruik gemaakt van lokale search campagnes in Google Ads. 

We hebben relevante keywords én search advertenties opgesteld voor de locaties. 

Met behulp van Google Ads Store Visits hebben gekeken welke bijdrage deze online inzet heeft op de offline transacties in de garages. Op basis van relevante (custom) metrics hebben we de biedingen constant geoptimaliseerd om een optimale ROAS (Return on Ad Spend) te krijgen.

Onze werkwijze

HOE

Om de bestuurder zo goed mogelijk te helpen, is een relevante advertentie in Google de eerste voorwaarde. Deze relevante advertenties hebben we gemaakt met behulp van de tool Channable. 

Hierin hebben we diverse feeds gecombineerd zoals:

  • een feed met locatie informatie en geo-informatie zoals plaats, stadsdeel en wijk 
  • een feed met afstand tot belangrijke trekpleisters (Point of Interests) in de stad
  • een kalender met grote evenementen in de buurt van de parkeergarages
  • een feed met real time informatie over het aantal beschikbare parkeerplekken in een garage

Met behulp van de Enhanced E-commerce optie in Google Analytics konden we een aantal metingen doen, waardoor we op een later moment de de waarde van een soft conversie konden bepalen. Hierbij werd gekeken naar pre-booking omzet en soft conversies zoals kliks op de ‘navigeer naar’ knop waarmee een navigatie-app geopend werd. 

Alle online data is in de cloud gecombineerd met de gemiddelde (offline) omzet op stadsniveau. Hierdoor hebben we gedegen berekeningen kunnen maken van de Return on Ad Spend (ROAS) voor de search campagnes. 

20 %
aantal bezoeken aan de parkeergarages
10 %
de kosten per bezoek gedaald
10 %
ROAS vanuit paid search toegenomen

RESULTATEN

In het eerste kwartaal van 2019 is het aantal bezoeken aan de parkeergarages via Google ads toegenomen met 38%, zijn de kosten per bezoek gedaald met 29% en is de ROAS vanuit paid search toegenomen met 28%, dit allemaal ten opzichte van Q1 in 2018. Door de metrics van E-commerce en Store Visits te combineren, hebben we een ROAS op search advertising kunnen bereiken van bijna 500%. 

Voor de bezoeker van een Q-Park garage is er ook het nodige verbeterd: in Google ziet de bestuurder direct alle relevante informatie om zo snel mogelijk een parkeerplaats in de buurt te vinden. 

Maxlead en Q-Park zijn nu bezig met de ontwikkeling van een systeem dat biedingen automatisch pauzeert of aanpast op basis van actuele (real time) beschikbaarheid en de verwachte beschikbaarheid in de parkeergarages. Op die manier kan het budget worden ingezet op momenten dat Q-Park daar het meest van kan profiteren. 

Arjan ter Huurne

Director Business Development & Innovation

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN

OVER deze case?

MEER CASES