HollandBikeShop

Subdomeinen of subfolders? Wat is beter voor je internationale SEO-resultaten

cases

Maxlead adviseert Hollandbikeshop.com over het gebruik van subdomeinen en subfolders en helpt hen bij het maken van de juiste transitie.

Wie

HollandBikeShop

Wat

Subdomeinen of subfolders? Wat is beter voor je internationale SEO-resultaten

Hoe

Het maken van de juiste transitie

Vraag van de klant

WAT

Vraag van de klant

De fiets is onmisbaar in Nederland. HollandBikeShop (HBS) heeft de ambitie om deze gedachtegang ook over te brengen op andere landen in Europa. HBS verkoopt fietsen en fietsonderdelen om het fietsen makkelijker, comfortabeler en leuker te maken. Iedereen zou het plezier van fietsen moeten kunnen ervaren!

 

Om Europa aan het fietsen te krijgen, wilde HBS online internationaal uitbreiden. Binnen SEO wordt er vaak gediscussieerd of er in zo’n situatie overgegaan moet worden op subdomeinen of op subfolders. Bij HBS werd gewerkt met subdomeinen, op advies van Maxlead hebben ze ervoor gekozen om over te gaan op subfolders (de.domein.com → .com/de). Dit omdat zoekmachines een website met subfolders zien als één geheel en er waarde wordt verdeeld over de onderliggende pagina’s. Alle verschillende ingangen profiteren dan ook van de reeds opgebouwde domein autoriteit. Bij subdomeinen wordt het domein (bijvoorbeeld: de.hollandbikeshop.com) als een aparte pagina gezien en moet het ook zijn eigen autoriteit opbouwen.

Onze werkwijze

HOE

Proces

Bij subfolders wordt de autoriteit over alle onderliggende pagina’s, dus verschillende landen, verdeeld. De verwachting was dan ook dat de SEO-resultaten in Nederland zouden afnemen omdat de autoriteit van Nederland nu verdeeld wordt over meerdere landen. Daarentegen zou het de website, in zijn geheel, een enorme boost geven. Bij het omzetten van subdomeinen naar subfolders wordt gewerkt met een stappenplan:
  1. Uitzoeken welke landen en/of talen aangeboden worden
  2. Overgang van subdomeinen naar subfolders door webbouwer
  3. Controle van crawlstatistieken. Met behulp van server log files wordt gemonitord hoe vaak en welke pagina’s worden gecrawld door de zoekmachine.
  4. Controle errors via ContentKing. Denk aan 404 pagina’s, kapotte links etc.

Oostenrijk was als één van de eerste landen aan de beurt en werd succesvol omgezet. Om overzicht te houden op de aan- of afwezigheid van zoekmachine spiders in de server logs analyses en eventuele meldingen van errors werden de andere landen in batches verwerkt. Zoals verwacht waren de resultaten voor Nederland iets minder maar hier staat een forse totale groei tegenover.

RESULTATEN

Voor HBS is de overgang van subdomeinen naar subfolders een winstgevende keuze geweest. De resultaten laten het volgende zien (juni 2017 – juni 2018):

  • 27,5% meer organisch verkeer
  • 37% meer organisch verkeer met de extra landen/talen erbij
  • 5% meer orders via organisch verkeer
  • 12,5% meer orders met de extra landen/talen erbij
  • Domein autoriteit gestegen van 34 naar 47

Olinda Luksen

Head of SEO

We helpen je graag!

HEB JE VRAGEN OVER

over deze case?

MEER CASES