Google Marketing Platform

Toen DoubleClick werd opgericht in 1996 zag de online wereld er heel anders uit. Niet alleen het wereldwijde web is sindsdien radicaal veranderd, ook de ontwikkelingen op gebied van online marketing zijn in een stroomversnelling gekomen. Dit mede door een aantal grote spelers zoals Google en Facebook. Digitale marketing is uitgegroeid tot de financiële motor van het web. In 2005 nam Google Urchin Software over, wat vervolgens werd omgebouwd werd tot Google Analytics. In 2008 nam Google DoubleClick over en begonnen ze met het bouwen van een echte Ad-Tech stack.
In 2016 introduceerde Google zijn 360 Suite, met als basis Google Analytics Premium wat hernoemd werd naar GA360.
Tegenwoordig zien we een enorme stroom aan media en data en een versnipperd landschap van ad technologies. De complexiteit wordt groter, waardoor de afhankelijkheid van tools als deze almaar stijgen.
Google Marketing Platform is de centrale plek voor alle marketing technologie van Google. Een volledige integratie van de huidige oplossingen met consistente namen en tegelijkertijd de plek voor nieuwe producten en oplossingen.

Uitdagingen in Digitale Marketing Anno 2018

Digitaal adverteren staat onder druk. Consumenten gebruiken steeds meer adblockers en overheden leggen strengere regelgeving op voor het gebruik van persoonlijke data. De oplossing die digitale marketeers najagen, is voornamelijk het relevanter maken van die advertenties. Voor de consumenten die toestemming (consent) hebben gegeven is dit persoonlijke relevantie, en anders wel contextuele relevantie. Marketeers hebben tools nodig om niet alleen relevantie te bieden, maar ook om de resultaten van hun campagnes te verbeteren.
Met het Google Marketing Platform worden Doubleclick Digital Marketing en de Google Analytics 360 suite samengebracht. Daarmee worden digitale marketeers volledig ondersteund in het plannen, inkopen, meten en optimaliseren van digitale media met een sterke focus op customer experience. Relevanter en effectiever adverteren, met respect voor privacy en controle over data.

Google Marketing Platform: totaaloverzicht

Display & Video 360

Dit is de centrale plek voor het plannen, inkopen en optimaliseren van je campagnes. De opvolger van onder andere DoubleClick Bid Manager (DBM), DoubleClick Campaign Manager (DCM) en DoubleClick Studio. De vijf belangrijke features zijn:

 • Audience
 • Creative
 • Inventory
 • Campaigns
 • Measurement

Innovatie hierin is de Creative Workspace. Daar kan het creatieve bureau of de creatie-collega’s direct samenwerken met de media-inkopers. Zo maakt het voor iedereen beter inzichtelijk welke ads goed performen en welke niet.
Het produkt Audience Center 360, wat in de buurt kwam van een Data Management Platform, bestaat niet meer. De functionaliteit hiervan lijkt ook samengevoegd te zijn in Display & Video 360.

Analytics 360

De vertrouwde uitgebreide Analytics oplossing van Google, als centraal punt voor het collecteren en interpreteren van data. Uitbreidingen op het gebied van Store visits (location history), cross-device rapportage en sterke integraties met derde partijen waaronder Salesforce.

Search Ads 360

De nieuwe benaming voor Doubleclick for search (DS3), sterke integratie met Display & Video 360, Analytics 360 en DataStudio.

Tag Manager 360

Een centrale plek voor tag management. GTM360 is zeer vergelijkbaar in functionaliteit als gratis GTM, maar heeft enkele voordelen op gebied van workflow management – waardevol voor enterprise klanten.

Data Studio

Een visuele representatie van data is essentieel om grip te houden op je digital marketing inzet. De grote diversiteit aan externe bronnen die gekoppeld kunnen worden maakt dit de ideale tool voor dashboards.

Optimize 360

Google’s A/B testing in zeer gebruiksvriendelijke tool. Optimize is tegenwoordig ook direct geïntegreerd in Google Ads (Ads).
Optimize is dé plek voor het testen van website functionaliteiten. Het gave is dat tests zeer gemakkelijk gericht kunnen worden op Audiences uit GA360. Niet alleen testing, maar ook website personalisatie (segmentatie) is sinds kort mogelijk via Optimize.

Attribution 360

Opvallend is dat Google alle verwijzingen naar Attribution 360 weg heeft gehaald uit de recente GMP introductie. Dit product was reeds 2 jaar in Bèta en werd aangeprezen als de holy grail in on- en offline attributie. De belofte was Cross-device attributie, waarbij de nieuwe conversie-waarheid geïmporteerd kon worden in media buying systemen als Google Ads (Ads) en Display & Video 360. Het lijkt er op dat men problemen heeft met de product ontwikkeling. Wij houden er rekening mee dat GDPR een rol speelt in deze problemen.

Integration Center


Om overzicht te behouden met alle integraties, exchanges en meet oplossingen biedt Google Marketing Platforms ondersteuning aan meer dan 100+ technologie leveranciers om je volledig inzicht te geven in de inkoop van media zowel als de manier van meten.
In het Integration Center vind je een totaalbeeld van actieve koppelingen en maak je optimaal gebruik van alle beschikbare integraties.

Maxlead is expert in de implementatie van Google Marketing Platform

De diensten die Maxlead aanbiedt zijn:

 • Implementatie van (onderdelen van) Google Marketing Platform stack
 • Management van campagnes in Display & Video 360 en Search ads 360
 • Rapportage en attributie met Display & Video 360
 • Implementatie van de juiste (Floodlight) tags & Tag Manager 360
 • Implementatie en support op Google Analytics 360
 • Consultancy en advies
 • Kennisoverdracht in de vorm van trainingen en intensieve samenwerking

Maxlead heeft jarenlang ervaring in online advertising en werkt in partnership met klanten aan het behalen van hun overkoepelende doelstellingen. Transparantie is hierbij een kernwaarde. Derhalve werkt Maxlead nooit met versleutelde fees bij de aankoop van media of technologie. Door schaalvoordeel heeft Maxlead een gunstige staffel voor de Google Marketing Platform licentie: de kosten voor Ad Serving en Technology behoren tot de laagste in Nederland. Dit voordeel komt direct bij onze klanten terecht.
Naast het Google Marketing Platform heeft Maxlead ervaring met andere online marketing platformen. Zo kunnen we adviseren over Marin Software, Acquisio, MediaPlex, Ignition One & de Adobe stack. Een migratie tussen deze systemen en Google Marketing Platform behoort ook tot de mogelijkheden.
Bel ons voor een advies op maat!