Local SEO


Local SEO, oftewel lokale zoekmachine-optimalisatie, een trend die steeds belangrijker wordt binnen het speelveld van SEO activiteiten. Maar wat houdt het in, en wat kan jij ermee? Ben je voor een deel al zichtbaar op lokale zoekopdrachten of sta je nog aan het begin van die berg? En wat levert het überhaupt op, hoe kun je het succes van Local SEO meten?
Begin bij het begin, wij helpen je graag naar het succesvolle punt op de horizon.

Wat is Local SEO?

Kort gezegd is dat het geheel van online tactieken en activiteiten voor het verbeteren van de organische lokale zichtbaarheid van jouw website-pagina’s en local listings.
Met Local SEO optimaliseer je je website, eigen en/of externe andere online entiteiten op lokaal georiënteerde zoektermen. Dit betekent dat als iemand in de buurt van jouw bedrijf iets zoekt, jouw webpagina meer en beter zichtbaar is dan een site die niet in de buurt is maar wel hetzelfde aanbiedt.
Maar ook als iemand een zoekopdracht gebruikt waar geen locatie of plaats in voorkomt dan nog kun je op basis van local-detectie worden getoond. Belangrijk dus dat je voor jouw producten en diensten zoveel mogelijk lokale signalen afgeeft.

Waarom Local SEO?

 • Zoekopdrachten zijn steeds vaker lokaal georiënteerd
 • Potentiële klanten die onderweg zijn moeten je ook kunnen vinden (o.a. GPS-detectie op smartphones)
 • Zoekmachines vertonen meer en meer organische lokale zoekresultaten in diverse soorten en maten (Maps, local 3-pack, local box). Deze verschijnen veelal zelfs boven de andere organische resultaten, gezien ze vaak relevanter zijn aan de zoekopdracht
 • Je bent een stuk relevanter; je zit in de buurt of je sluit goed aan bij de lokale zoekopdracht
 • Relevantie betekent automatisch meer verkeer
 • En uiteindelijk groei in conversies via je website

Waar begin je?

Waar je wilt eindigen is vaak wel duidelijk; meer relevant verkeer en conversies. Hoe kom je daar en wat heb je daarvoor nodig? De SEO consultants van Maxlead helpen je graag op weg met een gedegen plan van aanpak in 4 stappen.

1- Local scan

We onderzoeken wat je hebt aan lokale pagina’s op je eigen site en hoe deze zijn geoptimaliseerd qua content. We kijken naar de techniek, zijn de lokale signalen uitleesbaar en worden je pagina’s geïndexeerd door zoekmachinespiders. Ben je vindbaar via externe listings van andere platformen als Google My Business, Facebook for Locations, Foursquare of Yelp? Hoe zien je lokale organische resultaten eruit en word je wel getoond? Laten mensen reviews en ratings achter op de diverse platformen? En ‘last but not least’ hoe zit het met je lokale autoriteit, ontvang je links vanaf andere websites?

2- Local strategie

Op basis van de scan en jouw eigen overall online strategie helpen we je bij het optuigen van een plan en hoe we naar succes kunnen toewerken, met welke middelen/tactieken en activiteiten.

3- Local roadmap

Samen met jou maken we een roadmap en planning waar alle activiteiten in staan die verschillende stakeholders zullen oppakken en uitvoeren. We begeleiden, geven adviezen, doen reviews op implementaties en kunnen zelfs helpen bij de uitvoering van activiteiten. Denk hierbij aan:

 • Optimaliseren en verbeteren van bestaande pagina’s
 • Ontwikkelen templates voor vestigings- en/of stedenpagina’s
 • Activeren van reviews en ratings op eigen of externe entiteiten
 • Implementatie van local structured data (techniek)
 • Opzetten en beheren van listings op o.a. Google My Business, Bing Places for Business, Foursquare, Facebook for Locations en Yelp
 • Strategie inrichten voor local outreach voor het vergroten van je autoriteit (lees betere zichtbaarheid)

4- Rapporteren

Natuurlijk wil je weten wat al die inspanningen je opleveren en of je moet bijsturen; wat werkt goed en hoe kunnen we dat uitbreiden. We maken allereerst een nulmeting: waar sta je nu en wat heb je bereikt in 6 maanden of een jaar. Het monitoren doen we door middel van lokale rapportages. Afhankelijk van de optimalisatie-werkzaamheden en verschillende bronnen richten we 1 of meer rapportages in.
Download onze cheat sheet voor Local SEO.

Meer weten?

Hebben we je interesse getriggerd en wil je meer weten over Local SEO? Of wil je gewoon meteen starten met de Local SEO scan? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.