Wat is: ccTLD?

ccTLD staat voor (Engels) ‘country code Top Level Domain’ oftewel ‘landcode topleveldomein’. Hiermee wordt bedoeld je websitenaam die eindigt met een 2-letterige landcode zoals www.voorbeeldwebsite.nl. Het stukje ‘voorbeeldwebsite’ is officieel je Top Level Domain (TLD) en de country code (ofwel landextensie) is in dit geval het .nl deel. Hiermee geef je aan dat het om een Nederlandse website gaat.

Meer voorbeelden van ccTLD

Elke ccTLD eindigt op een landcode van 2 letters volgens de standaard ISO 3166-1 alpha-2. Maar niet elke landuitgang na de TLD is op dezelfde manier opgebouwd. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Duitsland                      www.voorbeeldwebsite.de
  • Indonesië                      www.voorbeeldwebsite.co.id
  • Brazilië                          www.voorbeeldwebsite.com.br

Je ziet dat bijvoorbeeld Indonesië eindigt op .co.id en Brazilië op com.br maar nog steeds met de 2-letterige landcode. Handig om te weten dat het niet overal gelijk is.

Is er nog meer dan ccTLDs?

Je kunt ook kiezen voor een domeinnaam die niet tot een land behoort, deze worden bestempeld als gTLDs, de ‘generic Top Level Domains’ (generieke topleveldomeinen). Meest bekende voorbeelden hiervan zijn .com, .info, .net en .org. Lees meer over gTLD.

ccTLD voor verschillende talen

Een van de redenen waarom je zou kiezen voor een ccTLD is als je je richt op bezoekers uit enkel 1 specifiek land. Als jij al weet dat je je pijlen gaat richten op Zwitserland kun je kiezen voor een .ch-domein. Dat is dan zowel herkenbaar voor bezoekers uit dat land als voor zoekmachinespiders. Het kan zijn dat je dan een streepje voor hebt op de gTLDs.
Je kunt ook nog steeds verschillende talen gebruiken, want in Zwitserland spreken ze naast Zwitsers-Duits ook nog Frans en Italiaans. Die talen kun je vervolgens onderbrengen in een subdirectory van de website achter de landextensie:

  1. Duitse taal: .ch/de/
  2. Franse taal .ch/fr/
  3. Italiaanse taal .ch/it/

Wil je meer weten over ccTLD?

Ga je nog een keuze maken voor een domeinnaam en weet je niet of je wilt gaan voor een topleveldomein met landcode of juist meer generiek? Neem dan contact op met onze SEO consultants. Zij kunnen je in de goede richting wijzen.