Wat is: CSS?

CSS staat voor (Engels) ‘Cascading Style Sheets’ oftewel in het Nederlands opmaakcode dat voor een deel bepaalt hoe je webpagina wordt weergeven. Zo kun je bijvoorbeeld via CSS aangeven hoe je koppen, subkoppen, lettertype, lettergrootte, kleur en tekst in de pagina eruit moeten zien.

CSS-bestand

CSS kun je in een HTML-document definiëren, maar je kunt het ook in een apart bestand opslaan en vervolgens koppelen in het <head></head> gedeelte van je webpagina. Hoe meer de opmaak via een CSS-bestand wordt bepaald des te minder code in de HTML broncode staat. Uitgeschreven stijlinformatie kan veel (onnodige) code in beslag nemen.
Voorbeeld van linken naar een extern css-bestand vanuit het <head>-gedeelte:
<link rel=”stylesheet” type=”text/css” href=”voorbeeldbestand.css” />

Voorbeeld eenvoudig stukje CSS:

body {

font-size:12px;

}
Dit stukje CSS zegt dat alle tekst in de tag <body> een lettergrootte van 12 pixels moet hebben. Omdat CSS werkt met behulp van ‘erving’, zullen alle tags in de <body> een lettergrootte van 12 pixels meekrijgen. Op deze manier hoef je dus niet elk deel apart te definiëren.

Voordelen CSS-bestand

  • Bij een aanpassing voor de hele website hoef je dat enkel 1 keer te doen in het bestand. (Aparte pagina’s kunnen altijd nog losgekoppeld worden van de style sheet)
  • Besparen van ruimte in de broncode doordat je niet alle opmaakcode hoeft uit te schrijven
  • Een apart bestand kan voor meerdere pagina’s gebruikt worden en gecached door de browser. Dat scheelt laadtijd (is tegenwoordig een SEO rankingfactor, maar vooral ook gebruiksvriendelijk)
  • Met de nieuwste versies van CSS kun je websites prachtig opmaken en heb je hiervoor beperkt of geen Javascript nodig. Zoekmachinespiders kunnen dit makkelijker en sneller volgen en dat is goed voor de indexering van je pagina’s.

Wil je meer weten over CSS of SEO in het algemeen?

Ben je geïnteresseerd in SEO en wil je meer weten? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.