Wat is: CTR?

CTR is de afkorting voor Click Through Rate. Dit getal wordt vaak weergegeven als een percentage en is de verhouding tussen het aantal impressies en kliks:
aantal kliks            x 100%
aantal impressies

Waar zie je de CTR?

In SEO kun je de CTR van een zoekresultaat uit Google Search Console halen. Google geeft je inzage in hoe vaak een pagina vertoond is en hoe vaak er dan op is doorgeklikt, de CTR dus. Op het moment dat je CTR onder het gemiddelde is, loont het de moeite om nog eens te kijken naar de title tag en meta description van een pagina. Dit is wat Google vaak (let op: dus niet altijd) laat zien in een zoekresultaat en wat mensen ertoe zou moeten bewegen om door te klikken naar je site.
Door af en toe een title tag en meta description aan te passen, kun je kijken welke invloed dit heeft op je CTR. Let er wel op dat dit bijna nooit een valide test is. Wat Google laat zien in het zoekresultaten kan per keer verschillen, zonder dat je het weet. Staar je dus zeker niet blind op dit soort testen.

Wat is de CTR per positie?

De CTR is geen vaststaand gegeven. Het is dus niet zo dat bij een positie een vaste CTR hoort. Het is wel logisch dat over het algemeen de positie 1 de hoogste CTR heeft, een iets lagere op positie 2 enz.
Let op, deze vlieger gaat niet altijd op. Sommige zoekresultaten krijgen rich snippets getoond, bijvoorbeeld in de vorm van sterretjes of extra productinformatie. Zelfs als zo’n resultaat lager staat, is het niet onmogelijk dat de CTR hoger is dan voor het resultaat op positie 1.
In het onderstaande resultaat zie je rich snippets in de vorm van sterren, een beoordeling en het aantal recensies. Daarbij zie je onderaan in het blauw nog horizontale sitelinks. Dit zijn factoren die ertoe kunnen leiden dat de CTR van dit resultaat hoger is dan die van het resultaat op de eerste positie.

Wat is een goede CTR?

Wat een goede CTR is hangt af van je site, brand versus non-brand zoektermen, je type producten en de concurrentie. In een nichemarkt zijn de CTR’s al snel hoger dan in een markt waarin een bulkartikel verkocht wordt. Om te bepalen of een CTR goed is, kun je het beste kijken naar de gemiddelde CTR van de website en dan per pagina te bekijken of een pagina daar niet te veel van afwijkt.

Wil je meer weten over CTR of SEO in het algemeen?

Ben je geïnteresseerd in SEO en wil je meer weten? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.