Wat is een: 404?

Een 404 is een foutmelding. Deze geeft aan dat een bepaalde pagina niet (meer) kan worden gevonden. Het belangrijkste kenmerk van deze foutcode is dat de wijziging een definitieve is. De pagina is of verwijderd of definitief verplaatst. Een 404 komt ook voor als een bezoeker een verkeerde URL heeft ingetypt.

HTTP 404 Not Found

De HTTP 404 ‘not found’ statuscode wordt door de server waarop de beoogde website draait geretourneerd en geeft dus aan dat de pagina op de server niet gevonden kan worden. De pagina is onvindbaar of bestaat niet meer. Ook kan het zijn dat de server zo ingesteld staat om het verzoek niet in te dienen, terwijl de browser wel kan communiceren met de server.
Naast de 404 statuscode zijn er tientallen andere typen statuscodes. HTTP 404 komt naast de 200 OK het vaakst voor. De hosting server van een website zal in de meeste gevallen een 404-pagina genereren.

De gebruikerservaring verbeteren

Om de gebruikerservaring van een 404-pagina te verbeteren zijn er enkele elementen waarvan een 404-pagina kan worden voorzien:

  1. Dezelfde lay-out en of huisstijl van de website.
  2. Een menu met opties om te navigeren op de website.
  3.  Een link naar de homepage.
  4.  Een functie om te zoeken.
  5. Een melding dat de betreffende pagina niet gevonden is.  

Hoe maak je een 404-pagina aan

Een 404-pagina kan in twee stappen worden ontwikkeld.

  1. Maak een pagina aan en geef deze een naam met ‘404’ erin.
  2. Pas het htaccess-bestand aan. Dit doe je door de volgende regel toe te voegen: ErrorDocument 404 /error-404.html.
    Error-404.html is hierbij een voorbeeld. In dit gedeelte voer je de webpagina in die je hebt aangemaakt, overigens zonder de domeinnaam ervoor.

Let op: de ‘custom 404-pagina’ moet zelf ook de statuscode HTTP 404 Not Found afgeven. Het moet niet zo zijn dat een ‘niet-bestaande’ URL doorverwijst naar een 404-pagina die de statuscode HTTP 200 OK serveert.

Wil je meer weten over de 404 of SEO in het algemeen?

Ben je geïnteresseerd in SEO en wil je meer weten? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.