Wat is een: Alt tekst?

Een alt-tekst (of ALT tag) is een omschrijving van een afbeelding, die je in de HTML kunt zetten om te duiden waar een afbeelding over gaat. De alt-tekst verschijnt op een website als een afbeelding niet geladen kan worden. De gebruiker weet dan dat daar iets stond en ook wat er dan stond. Zoekmachinespiders  gebruiken de alt-tekst om te achterhalen wat er op een afbeelding te zien is, omdat zij nog niet (maar wel steeds beter) kunnen interpreteren wat er op een afbeelding staat.
Overigens zijn alt-tekst, alt-tag en alt-attribuut allemaal hetzelfde. Je vindt de alt-tekst in de <img> tag in de HTML-code en dat ziet er als volgt uit:
<img src=”[url van de afbeelding]” alt=”dit is een foto van willem alexander” />
Vul je de alt-tekst goed in, dan is de kans groter dat de afbeelding in de zoekresultaten wordt getoond. Dat kan zijn boven de organische zoekresultaten wanneer de afbeelding heel erg relevant is, maar ook in de speciale Afbeeldingen zoekmachine.
Vaak zie je afbeeldingen op de volgende manier terugkomen in de zoekresultaten:

Behalve voor zoekmachinespiders en als alternatief voor afbeeldingen die niet meer aanwezig zijn, wordt de alt-tekst ook gebruikt door software voor slechtzienden. Deze software leest de tekst voor. Nog een extra reden om te zorgen dat de alt-tekst altijd iets zinnigs bevat!

Wil je meer weten over ALT teksten of SEO in het algemeen?

Ben je geïnteresseerd in SEO en wil je meer weten? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.