Wat is een: PWA?

PWA staat voor Progressive Web App. Een progressive web app kan gezien worden als een normale website met de functionaliteiten van een app. Het grote verschil is dat een PWA werkt met een application shell, ook wel app shell genoemd. PWA biedt voordelen ten opzichte van gewone apps. Zo neemt een PWA vrijwel geen ruimte in om te installeren en kan deze voor een groot deel ook offline gebruikt worden.

PWA app shell

In de app shell zit het minimale HTML, CSS en JavaScript dat noodzakelijk is om de PWA interface te laden. Deze informatie wordt op het apparaat van de gebruiker gecached zodat het niet vanuit een netwerk geladen wordt wanneer een gebruiker de PWA opent. Wanneer er verbinding is met een netwerk kan ook de dynamische content ingeladen worden.

PWA service workers

De reden dat een PWA vrijwel dezelfde mogelijkheden heeft als een gewone, ofwel native app is dat er gewerkt wordt met een service worker. Service workers zorgen er voor dat een PWA offline goed bruikbaar is, dat de PWA op de achtergrond gesynchroniseerd kan worden en dat je push notificaties kan ontvangen.
Bij het ontwikkelen van een PWA hoef je geen rekening te houden met Android en iOS. Het is wel een nadeel dat iOS service workers nog niet worden ondersteund, waardoor de functionaliteiten een PWA op iOS niet volledig gebruikt kunnen worden. Vanaf iOS kun je een PWA uiteraard wel online bezoeken. Dit geldt ook voor zoekmachinespiders, die de inhoud van een PWA kunnen crawlen en indexeren.
Een van de voorwaarden voor PWA is dat je website op een https-domein draait.

Wil je meer weten over PWA en SEO in het algemeen?

Ben je geïnteresseerd in SEO en wil je meer weten? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.