Wat is een: Ranking?

Een ranking is een positie in de zoekresultaten van een zoekmachine. Als je op ‘de eerste plek’ staat met een webpagina, zeggen veel mensen dat hun website rankt op nummer één. Een argument voor veel mensen om met SEO aan de slag te gaan is om hun rankings te verbeteren. Het sturen en rapporteren op rankings wordt dus vaak gedaan, maar is niet altijd even juist.

Wat je moet weten over rankings:

 • Al sinds 2009 personaliseert Google de zoekresultaten van gebruikers. Dat wil zeggen dat elke gebruiker andere resultaten krijgt, die Google speciaal voor die persoon heeft samengesteld. Dat kan bijvoorbeeld op basis van zoekgeschiedenis, instellingen of locatie. Dat je op nummer één zou ranken, wil dus niet zeggen dat je altijd op nummer één staat of iedereen je op nummer één ziet.
 • Rankings zijn altijd een momentopname. Het ene moment sta je op nummer 1, het volgende op nummer 3. Je kunt dus beter naar een gemiddelde ranking over een langere periode kijken. Google Search Console geeft je inzicht in deze data.
 • Zoals gezegd willen veel mensen graag met hun website op nummer één staan op bepaald keyword. Daar zijn een aantal problemen mee:
  • Zeker op korte zoekopdrachten van 1-3 woorden, staan er meestal advertenties boven de organische resultaten. Op nummer één staan met een organisch resultaat (SEO), betekent nog steeds dat je onder meerdere advertenties kunt staan en dus mogelijk niet goed in beeld bent.
  • Veel mensen zoeken niet meer op één keyword, maar doen steeds langere zoekopdrachten. Door teveel te sturen op een nummer één positie op belangrijke termen, kun je wel eens een te kortzichtige SEO-strategie hebben. Het umfeld aan zoektermen kan minstens evenveel potentie bieden, zo niet meer.
  • De intentie van iemand die een zoekopdracht van één keyword doet, is niet altijd helder. Wat zoekt iemand die ‘wasdroger’ of ‘wasmachine’ in Google invoert? Zoekt deze persoon naar een handleiding of is de intentie kopen? Deze persoon zit nog erg hoog in de funnel en heeft geen keuze gemaakt. Als je op nummer één staat op deze termen, wil dat niet zeggen dat je meteen kwalitatief verkeer trekt. Een goede positie op een specifieke zoekopdracht ‘wasmachine met klepje om was toe te voegen’ kan onderaan de streep veel meer omzet opleveren, ook al is het zoekvolume kleiner.
  • Dat je op nummer één staat, wil dus niet zeggen dat je daarmee het hoogst haalbare doel hebt bereikt. Je hebt de hoogst haalbare positie bereikt, maar of dat ook het meeste oplevert, is nog maar de vraag.

In een goede SEO-strategie rapporteer je op diverse key performance indicators (KPI’s) zoals groei van het totale organische verkeer, kwaliteit van het verkeer (time on site, conversieratio), groei van het verkeer op specifieke pagina’s, verhouding brand/non-brand, marktaandeel en rankings. Het is dus wel degelijk goed om je rankings te monitoren, maar doe dat altijd in combinatie met andere KPI’s en vaar er niet blind op.

Wil je meer weten over rankings of SEO in het algemeen?

Benieuwd of jouw KPI’s wel in orde zijn? We doen graag een check. En ben je geïnteresseerd in SEO en wil je meer weten? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.