Wat is een: Redirect?

Een redirect is een doorverwijzing van een pagina op jouw website naar een andere pagina op jouw website. Een redirect wordt gebruikt om bezoekers te leiden naar de juiste pagina als een URL wordt gewijzigd. Door middel van deze verwijzing komen bezoekers via de oude URL uit op de nieuwe URL.
Of als je een campagne wilt voeren met een ‘verkorte URL’, omdat dat eenvoudigweg makkelijker te onthouden is door de lezer, kun je die ook laten verwijzen (redirecten) naar de lange versie.
Er zijn verschillenden typen verwijzingen, elk met een eigen nummer (statuscode). De meestgebruikte redirects zijn de HTTP 301 ‘definitief verplaatst’ en de HTTP 302 ‘tijdelijk verplaatst’. Ook komen we de HTTP 307 steeds meer tegen (forceren van HTTPS bij URL’s die gelinkt worden als HTTP).

Uniform Resource Locator

Elke pagina heeft een eigen unieke URL. Dit staat voor Uniform Resource Locater. Dit is het adres op het web van jouw pagina. Voor een zoekmachine is de URL de verwijzing naar een pagina. Tegenwoordig kunnen we eenvoudig pagina’s verhuizen naar een andere URL. Deze verhuizing kan plaatsvinden om diverse redenen zoals:
– Een URL is te lang, deze wordt ingekort.
– Er is een naam bedacht die beter reflecteert waar een een pagina over gaat.
– Vanuit SEO zijn er nog verbeterpunten met betrekking tot de naam van een URL.
– Domeinnamen: Het kan voorkomen dat het hele domein van je website verandert. Ook kan het zijn dat een domeinnaam met een URL zonder www., zoals maxlead.com, moet verwijzen naar de www variant (www.maxlead.com).  

Waarom maak je gebruik van een redirect?

Als je geen gebruik maakt van redirects, komen je bezoekers uit op een 404-pagina ‘Pagina niet gevonden’. De pagina bestaat niet meer en je bezoekers stranden hier. Om je bezoekers naar de correcte pagina te leiden zijn redirects noodzakelijk.

Typen redirects

Er zijn verschillende soorten redirects die gebruikt kunnen worden. In de lijst van HTTP-statuscodes kun je hier meer over lezen. Vanuit SEO-optiek adviseren wij met name de HTTP 301 redirect in te zetten.

Wil je meer weten over redirects en SEO in het algemeen?

Ben je geïnteresseerd in SEO en wil je meer weten? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.