Wat is: Google Search Console?

Search Console is een gratis tool van Google voor webmasters waarmee je de aanwezigheid van een website in de Google zoekresultaten kunt bijhouden en controleren. Tot mei 2015 heette het programma Google Webmaster Tools. Je hoeft Search Console niet geactiveerd te hebben om je website in Google te krijgen. Wel is Search Console een enorm handige tool waar eigenlijk geen webmaster zonder kan. Bing heeft ook een dergelijke tool: Bing Webmaster Tools.

Wat kun je met Google Search Console?

Met Search Console kun je een aantal handige dingen, waaronder:

 • Zoekanalyses maken:
  • je kunt eenvoudig opvragen via welke zoekopdrachten (search terms) je website de afgelopen periode gevonden is. Per search term waarop je getoond bent geweest, zie je het aantal impressies in de zoekresultaten, het aantal kliks, de verhouding tussen het aantal impressies en de clicks (ook wel de Click Through Rate of CTR), de gemiddelde positie (ranking) op die term over een bepaalde periode.
  • als je doorklikt op een term, kun je opvragen welke pagina op die term rankt en kijken of dat ook wel de pagina is die jij in gedachten had om te ranken.
  • je kunt eenvoudig de prestaties van je pagina’s bekijken. Je ziet per pagina de impressies, clicks, CTR en ranking.
  • je kunt voor een specifieke pagina opvragen op hoeveel termen en welke termen de pagina gevonden is gevonden de afgelopen periode. Je weet dan meteen hoe breed een pagina vindbaar is.
 • Fetchen als Google: je kunt een pagina laten “fetchen”. Je ziet dan hoe Google de pagina genereert en hoe de gebruiker de pagina ziet. Ook kun je daarna indexering aanvragen. Heb je de inhoud op een pagina gewijzigd of een nieuwe pagina aangemaakt? Laat de pagina dan (opnieuw) fetchen en bied deze aan in de index. Op die manier kun je de nieuwe content of een nieuwe pagina sneller in Google krijgen.
 • Handige testen: je kunt eenvoudig je robots.txt, xml sitemap of mobielvriendelijkheid checken en zien of alles naar behoren werkt.
 • Inzicht in je linkprofiel: je kunt inzien wie er naar jouw website linkt en vanaf welke pagina. Ook kun je zien welke van jouw pagina’s veel links hebben. Dit is goede informatie voor het analyseren van een linkprofiel en om inzicht te krijgen waar goede (en slechte) links vandaan komen.
 • Crawlfouten bekijken: Google geeft je inzicht in crawlfouten. Bestaat een pagina niet meer en geeft deze de statuscode HTTP 404 af? Je ziet het in Search Console. Heeft Google soft 404’s gevonden? Je ziet het in Search Console. Handig om zo nu en dan te kijken of alles nog wel naar behoren werkt en belangrijke pagina’s niet per ongeluk verwijderd zijn.
 • Communicatie: Google communiceert via deze tool als er een handmatige actie (penalty) tegen je site ondernomen is of dat ze je een waarschuwing geven over het een of ander.

Betere of onjuiste data in Search Console

 • Heb je een grote site met meerdere directories? Maak dan een account per directory aan. Je krijgt op die manier meer data dan wanneer je één account hebt voor je hele site.
 • Als je gaat analyseren in Search Console zul je zien dat data niet altijd lijkt te kloppen. In het onderstaande voorbeeld kun je zien dat deze pagina 37 klikken heeft gehad. Op het moment dat je wilt weten welke zoekopdrachten deze 37 klikken hebben geleverd, laat Google je niet altijd alle data zien. Tel de klikken in vierde rij van rechts maar eens bij elkaar op. Google geeft aan dit te doen vanwege privacyredenen van de zoeker. Het ligt dus niet aan jouw data.

Misverstanden over Google Search Console

Google Search Console is niet hetzelfde als de Google disavow tool. Deze functionaliteit zit ook niet in Google Search Console. Als je bij Google spammy links wilt laten ‘disavowen’ heb je dus een andere tool nodig.

Functies die in de loop der tijd verdwenen zijn

Sitelinks degraderen: vroeger gaf Google de mogelijkheid om sitelinks te beheren. Dat zijn de extra linkjes die je wel eens in een zoekresultaat ziet. Je kon sitelinks degraderen. Hiermee gaf je aan dat je een bepaalde pagina niet getoond wilt hebben in de zoekresultaten. Het was geen garantie dat een sitelink daadwerkelijk verwijderd werd door Google. Deze functie is per oktober 2016 komen te vervallen.

Wil je meer weten over Google Search Console of SEO in het algemeen?

Ben je geïnteresseerd in SEO en wil je meer weten? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.