Wat is: Linkruil?

Een van de belangrijkste ranking-factoren voor Google en andere zoekmachines is het aantal externe websites dat linkt naar jouw website. Je kan daarom aan andere website-eigenaren vragen of zij naar jouw website willen linken, in ruil voor een link terug. We noemen dit linkruilen. Wellicht heb je via de mail wel eens een verzoek gekregen om te linkruilen met een andere website of heb je weleens op forums gelezen dat andere webmasters zoeken naar links op websites uit jouw branche.

Doe maar niet meer aan linkruil

‘Vroeger’ was het interessant om met linkruil aan zoveel mogelijk links van diverse soorten websites te komen. Immers, hoe diverser je linkprofiel, hoe meer het leek alsof je website door veel verschillende partijen gewaardeerd wordt. Om die reden kun je soms nog steeds aanvragen voor linkruil krijgen van webmasters die een totaal andere website hebben dan jijzelf. Ze zullen vaak gebruik maken van een constructie die ABC-linkruil heet en zullen je altijd proberen over te halen met het argumenten dat “wij allebei profijt hebben van deze manier van linken”. Ze hebben dan meerdere websites in beheer die allemaal links plaatsen naar verschillende andere websites buiten het eigen netwerk en ook goed verdelen welke van die websites weer teruglinken naar de websites in hun beheer. Linkruil op deze manier kan worden afgestraft door zoekmachines, evenals het zelf bouwen van een linknetwerk binnen websites die je zelf beheert.

Links opbouwen op een ‘natuurlijke’ manier

Google specifiek heeft voor deze vorm van linkruil de Penguin update in het leven geroepen. Google wil namelijk dat externe links naar jouw website op een natuurlijke manier zijn ontstaan. Met andere woorden, als jij vraagt aan een andere website om te linken naar jouw website, dan is dat geen natuurlijke manier van linken. Lees ook meer informatie over de Penguin update.

Wil je meer weten over autoriteit opbouw of SEO in het algemeen?

Ben je geïnteresseerd in SEO en wil je meer weten? Raadpleeg dan een van onze SEO-consultants. Ze helpen je graag op weg.